ОСТАННІ НОВИНИ

Поки уряд не діє, шахтарські профспілки Сходу і Заходу об’єднуються

|

Дніпропетровська територіальна організація Профспілки працівників вугільної промисловості України та обласне об’єднання Незалежних профспілок гірників України Західного Донбасу хочуть об’єднатися з профспілками ДП «Львівугілля», щоб спільно знаходити ринки збуту видобутого вугілля.

шахтарі

 

«Ми всі – шахтарі і енергетики, і всі проблеми, що склалися в галузі теплової генерації і вуглевидобутку України – наші спільні проблеми. Впевнені, що їх найкращим рішенням стане вироблення єдиної позиції, яка задовольнить всіх нас, дасть можливість ефективно працювати всім шахтам і ТЕС і не буде знову ділити нас на «схід» і «захід» і налаштовувати один проти одного. Таке рішення існує», – йдеться у зверненні.

Представники профспілки Західного Донбасу вважають, що профіцит вугілля марки Г у країні – корінь зла для занепаду всієї енергетики сьогодні. Причина профіциту – пряме відображення сформованого стану справ в економіці України та агресії на сході. Зменшення обсягів спалювання вугілля в країні відбувається через падіння споживання електроенергії, зменшення частки вироблення теплової генерації в енергобалансі України та падіння експорту електроенергії. До загострення політичної ситуації в країні в 2014 р. експорт електроенергії забезпечував обсяг спалювання вугілля на рівні 6 млн. тонн на рік. У 2013 р. під спалювання для експорту електроенергії було видобуто 7,6 млн тонн рядового вугілля, що склало близько 30% від усього видобутку вугілля в Україні. У 2015 р. обсяги експорту електроенергії обвалилися з 9,8 млрд квт/год до 3,6 млрд квт/год, що негативно відбилося на спалюванні вугілля. Це еквівалент близько 4 млн т вугілля.

«Закликаємо вас спільно звернутися до уряду України з тим, щоб привернути увагу до цієї гострої проблеми і запропонувати вихід із неї. Вихід єдиний: стимулювання експорту електроенергії. Тільки експорт в умовах падіння внутрішнього споживання може стабілізувати енергетичну галузь, оскільки перспектив для зростання споживання всередині країни на сьогоднішній день не очікується. Для цього необхідна державна підтримка енергоекспорту. Потрібно зробити українську електроенергію конкурентную на ринках Європи тобто виключити з ціни дотації іншим споживачам. Дане розпорядження КМУ розроблено Міненерго, погоджено НКРЕКП, АМКУ і знаходиться на узгодженні в Міністерстві фінансів та Міністерстві економіки України. В іншому випадку в червні ми очікуємо зниження обсягу експорту електроенергії на 30% порівняно з обсягом експорту в травні», – йдеться у повідомленні до львівських вугільних профспілок.

5

6

7

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *