ОСТАННІ НОВИНИ

Рада не проголосувала 35% українських пісень на радіо

|

Верховна Рада з чотирьох спроб не змогла ухвалити за основу жоден з двох представлених законопроектів про україномовні квоти для пісень на радіо. Обидва документи — №3822 та альтернативний №3822-1 було повернуто у комітет свободи слова та інформаційної політики для доопрацювання за основу, передає Українська правда.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Законопроекти викликали жваві суперечки народних депутатів під час обговорення.

Доопрацьований законопроект № 3822д про запровадження квот для пісень українською мовою у ефірі музичних FM-радіостанцій було зареєстровано у Верховній Раді у травні.

Згідно з документом, квота для україномовних музичних творів в ефірі має становити 35%. Запроваджуватиметься вона поетапно: перший рік дії закону – квота 25%, другий – 30%, третій – 35%.

До повноважень Нацради з питань ТБ та радіомовлення додається нагляд за дотриманням норми про частку пісень українською мовою.

За словами віце-прем’єра В’ячеслава Кириленка, у законопроекті “принципово збережено норму про розподіл квоти протягом усієї доби, а не лише вночі, від 0 годин до 6 ранку”.

Захищаючи законопроект №3822 з трибуни парламенту, він заявив, що документ встановлює квоту 35% для україномовних творів для усіх радіостанцій, без урахування формату, а також затверджує право україномовних пісень лунати у прайм-тайм.

Альтернативний законопроект № 3822-1 було внесено у Верховну Раду напередодні голосування, 25 травня.

Він був ініційований депутатами від “Батьківщини”, “Народного фронту” та “Блоку Петра Порошенка”.

Основною його відмінністю від №3822 є те, що форматним станціям дозволяється змінювати розмір квот.

При обговоренні законопроекту народний депутат Олена Бондарчук заявила, що “форматними можуть вважатися радіостанції на кшталт джазової “Континент” чи “Хвилі” з класичною музикою, але не радіо “Шансон”.

Документ передбачає 35%-ву квоту для українських музичних творів українською мовою, 50% україномовного контенту в ефірі та виробництво усього радіопродукту на 50% українською мовою.

Після першої невдалої спроби голосування за №3822-1, голова профільного комітету Вікторія Сюмар з трибуни Верховної Ради заявила, що законопроект комітетом підтримано для голосування за основу, однак без пунктів 4 та 7, а саме “без інформації про форматні станції та подвійні квоти для молодих виконавців”.

Пункт 4 передбачав, що розмір квот не розповсюджується на “радіоорганізації, які здійснюють форматне мовлення, зміст ефіру яких (обраний музичний формат) унеможливлює дотримання вищезазначених вимог” та на “радіоорганізації, що поширюють розмовні програми, тобто програми, у яких відповідно до ліцензії музичні твори складають не більше 5 відсотків обсягу мовлення”.

Пункт 7 передбачав подвійний коефіцієнт тривалості трансляції для пісень молодих виконавців, які опублікували першу пісню чи альбом не раніше, ніж 18 місяців тому.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *