ОСТАННІ НОВИНИ

Олена Кравченко: «Ми не можемо дати жодних гарантій, що ця трагедія не повториться десь через годину»

|

Директор організації «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко про першопричини трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі:

кравченко

«Дуже часто ми читали у новинах, що така трагедія відбулась унаслідок дощу. Відбулась вона не внаслідок відсутності дощу, а внаслідок відсутності пріоритетності питань охорони в нашій державі протягом 25 років. У нашій державі охорона довкілля і захист екологічних прав – це щось про метеликів. Наша влада від центрального рівня і далі по всій вертикалі не бачить пріоритетності охорони довкілля.

Сьогодні цю трагедію ми можемо назвати техногенною катастрофою, найбільшою в Україні, яка пов’язана зі сміттям. Це найбільша трагедія після Чорнобиля. Державі нашій, напевно, потрібен величезний струс, щоб звернути увагу на проблему охорони довкілля.

Ми не можемо дати жодних гарантій, що ця трагедія не повториться в будь-якому населеному пункті через годину, через хвилину, тому що це не тільки проблема Грибовицького сміттєзвалища, це проблема поводження з відходами. Це відсутність сучасної стратегії поводження з відходами.

У нашій державі багато фахових людей, які роками готові долучитися до написання такої стратегії на основі сучасних тенденцій і технологій. Більше року Швеція, яка є лідером у поводженні із різними відходами стоїть у черзі до міністерства і просить допомогти розробити стратегію поводження з відходами. Чомусь міністерство їх не чує і не бачить.

Поводження із відходами не стосується тільки влади всіх рівнів, воно стосується зміни свідомості кожного з нас. Після будь-якого пікніка ми бачимо гори сміття. Тому проблема тут лежить у декількох площинах. Проблема у свідомості кожного українця в поводженні з відходами і, звичайно, проблема у владі, яка не бачить негараздів у поводженні із відходами.

Ми вимагаємо робити пріоритетом проблеми охорони довкілля. Ми вимагаємо від влади 5 червня поставити на голосування  такі необхідні нашій державі європейські екологічні проекти законів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *