ОСТАННІ НОВИНИ

В чиєму саду защебече соловейко?

Соломія ГОЛОВІНА, Львівський портал

|

Завдяки феєричній перемозі Джамали світ знову почув про співочу Україну. Почув, а тепер ще й побачить, адже наступного року Євробачення мандрує до нас. Разом з тим, постало питання: де саме в Україні проводити пісенний конкурс? Оскільки Євробачення приведе з собою натовпи туристів і чималі інвестиції, бажаючих прийняти його у себе достатньо – Київ, Львів, Дніпропетровськ,  Одеса. Втім, у кого є для цього необхідні можливості та потуги?!

a7fd6447c96d4b143a6042118da6322a1454721498

Так, переможниця Євробачення-2004, українська співачка Руслана висловила сподівання, що наступний співочий конкурс проведуть у Львові.

«У Європі в країнах-переможцях є традиція проводити Євробачення в різних містах, не завжди в столицях. І я би мріяла, щоби Євробачення приїхало до мого рідного Львова!», – написала вона на своїй офіційній сторінці у FB.

Також співачка зазначила, що українці щасливі знову запрошувати європейців у гості: «Україна вдячна всім за кожен голос! Ми щасливі знову сказати світові: Welcome to Ukraine!  Джамала, ти зробила все, що могла, і навіть більше – ти змінила музику на краще! Ми всі тобі вдячні за перемогу – гідну, сильну і так нам всім потрібну! Я особисто тобі вдячна! Символічно, що обидва рази Україна перемогла із екзотикою: у 2004 – з карпатською, а у 2016 – кримськотатарською!Ось така різноманітна і безкрайня Україна – від кугикання до мугама, від трембіт до дудука, від гір до моря!».

Своєю чергою мер Львова Андрій Садовий у ефірі одного з телеканалів запевнив, що Львів готовий провести Євробачення-2017, якщо в цьому буде потреба.

«Якщо буде необхідність, Львів проведе Євробачення на високому рівні. Ми завжди готові проводити заходи на найвищому рівні…», – сказав Андрій Садовий.

Водночас екс-керівник Національної телекомпанії України, відповідальний за проведення в Україні Євробачення у 2005 році Тарас Стецьків розбив усі ілюзії щодо проведення Євробачення у Львові.

«Проведення Євробачення-2017 у Львові, на мою думку, є практично нереальним. Стадіони для цього не підходять, ні один конкурс на них не проводився. Це телевізійний пісенний конкурс, тому він обов’язкоко має проводитися у критих об’єктах. А заяви щодо можливості проведення наступного Євробаченння на «Олімпійському» чи «Арені Львів» є абсурдними, це виключено апріорі», –  наголосив він.

Відтак зауважив, що Львів не має шансу, бо тут відсутній належного масштабу концертний зал.

«Нема необхідного концертного залу, який би вміщав хоча би 2 тисячі осіб. Тому, на мою думку, Львів практично не має шансу прийняти Євробачення», – резюмував Тарас Стецьків.

Говорячи про наступне Євробачення, не можна не згадати про труднощі, з якими можемо зіткнутися під час організації такого грандіозного дійства. Відтак Тарас Стецьків розповів про дев’ять кіл пекла, які довелося пройти для того, щоби влаштувати таку масштабну подію в Україні.

«Коли ми проводили Євробачення-2005 у Києві, ключовою проблемою був час. Я був призначений керівником Національної телекомпанії України в кінці лютого, а конкурс мав проводитися вже всередині травня, при тому що рівень підготовки був майже нульовим. Тодішній парламент та Кабмін йшли нам на зустріч – були виділені всі необхідні кошти, також нам допомогли спонсори, єдине, чого жахливо бракувало, – так це часу. Відтак ми змушені були в режимі форс-мажору за два місяці зробити те, у що вже ніхто не вірив. Усі вважали, що ми провалимо Євробачення, що проведення конкурсу треба віддати іншій країні… Тим не менше, ми справилися і скочили вище голови!», – розповів він.

На переконання пана Стецьківа, проведення конкурсу найбільш можливе у Києві.«Ще у 2005 році ми розглядали 2-3 таких об’єкти в Києві, але зупинилися на «Палаці спорту», який на той час був чи не єдиним залом, який відповідав критеріям, що виставляла Європейська мовна спілка (організатор і власник прав пісенного конкурсу «Євробачення»)», – додав він.

Водночас Тарас Стецьків рекомендував не відкидати можливості проведення конкурсу де інде. «Втім я би так само рекомендував подивитися на приміщення у Дніпропетровську та Одесі…», – зазначив він.

Заяву міського голови Львова Андрія Садового екс-керівник Національної телекомпанії України розцінює як піар-хід і не більше. «Львів заявляє про спроможність прийняти Євробачення, такі ж заяви у Одеси, Вінниці, Дніпропетровська та Києва. Це не більше ніж піар-хід», – пояснив він.

«Я був би дуже радий, якби мій улюблений Львів прийняв цей конкурс. Але тут нема такої можливості, тому це місто швидше за все навряд чи розглядатимуть», – резюмував Тарас Стецьків.

Фото: uapress.info

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *