ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові прикрили угрупування з «оцінки майна» зі зв’язками в «ЛНР»

|

У Львові припинили діяльність організованої злочинної групи з «незаконної оцінки майна», до складу якої входив мешканець так званої «ЛНР». Про це Львівськоу порталу повідомили у прес-службі Національної поліції Львівщини.

486

За даними правоохоронців, на території Західного регіону країни діяла розгалужена мережа представництв з надання послуг оцінки нерухомого майна без виїзду фахівця за місцем його розташування. Експерт-оцінювач, від імені якого видавались висновки, мешкає та працює експертом на тимчасово окупованій території Луганської області.

485

Вартість незаконних послуг коливалась від 300 до 500 доларів США. Щомісячний прибуток становив понад 1 мільйон гривень, частину з яких отримував мешканець псевдореспубліки – так званої «ЛНР».

Працівники Управління захисту економіки (УЗЕ) Національної поліції встановили, що організатором злочинної діяльності та засновником товариства є 33-річний киянин. Від імені товариства існувала розгалужена мережа представництв. Офіси розташовувались на території Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської областей, а також у Києві.

З метою залучення широкого кола «клієнтів», на Інтернет-сайтах було розміщено рекламні оголошення щодо проведення швидкої процедури визначення вартості об’єктів нерухомості та складання відповідних звітів про оцінку майна. Представництва надавали експертну оцінку майна, в тому числі без виїзду фахівця на місце, але за певну грошову винагороду занижували її ринкову вартість.

З працівниками офісів проводились спеціальні інструктажі, на яких доводилось, що сума грошової винагороди за послуги повинна складати 40% від суми занижених платежів до бюджету у вигляді податків, тобто 300-500 доларів США за один об’єкт.

На даний час встановлено чотири особи та два товариства, які причетні до злочинної діяльності. Зокрема, 33-річний організатор, 45-річна мешканка Львова, яка координувала роботу офісів західних регіонів, 29-річна львів’янка – координувала роботу представництва у Львові, а також 50-річний мешканець так званої «ЛНР», від імені якого і здійснювалась експертна оцінка.

При використанні схеми заниження вартості майна та одержання від клієнтів коштів у якості неправомірної вигоди, звіти про оцінку майна оформлялись від імені товариства та підписувались від імені його оцінювача.

Разом з тим, експерт тривалий час знаходиться на тимчасово окупованій території у Луганській області та входили до «Асоціації незалежних оцінщиків» псевдореспубліки «ЛНР».

45-річна мешканка м. Львова передавала отримані грошові кошти від незаконної діяльності особисто організатору. Частину прибутку чоловік залишав собі, а частину передавав експерту з «ЛНР». Ці гроші не вносилися на рахунки або до каси товариства. Також оперативники УЗЕ встановили, що «винагорода» передавались організатору готівкою або на картковий рахунок, відкритий на ім’я іншої особи.

487

Слідчим управлінням відкрито кримінальне провадження за фактом підкупу особи, яка надає публічні послуги

Щомісячна сума хабарів, яку зловмисники отримували з офісів та передавали організатору, становить понад мільйон гривень. Однак прибутки фактично не декларувалися.

На підставі ухвали суду працівники УЗЕ та слідства провели ряд обшуків. Під час цих обшуків вилучено 25 печаток та штампів суб’єктів господарювання, платіжні картки, на які регіональні представники перераховували грошові кошти, одержані у якості неправомірних вигод, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, підготовлені звіти про експертну оцінку майна. Крім того, вилучено 20 тисяч гривень, отриманих у якості «подяки» за заниження ринкової вартості об’єктів нерухомості.

На даний час проводяться заходи по встановленню кола осіб, які також можуть бути причетні до скоєння цього кримінального правопорушення.

За дане правопорушення передбачено до 8-ми років тюрми із конфіскацією майна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *