ОСТАННІ НОВИНИ

Рада Любліна підтримала рішення про встановлення пам’ятника Омелянові Ковчу

|

Рада міста Любліна (Республіка Польща) сьогодні, 14 квітня, одноголосно проголосувала за рішення про встановлення блаженному  священномученику  Омелянові  Ковчу  у Любліні. Про це  повідомив голова Комітету із вшанування пам’яті Блаженного священномученика Омеляна Ковча Іван Васюник.

Kovch

Дане Рішення стало можливим після візиту у Люблін Глави і Отця Української Греко-Католицької Церкви Блаженнійшого Святослава та Голови Комітету Івана Васюника, який відбувся 9 березня цього року. В ході візиту були проведені переговори з керівниками міста Любліна щодо будівництва пам’ятника.

Це стало можливим, також, завдяки активній праці о. Стефана Батруха, священика УГКЦ у Любліні та Генерального консула України у Любліні Василя Павлюка.

Довідка

Омелян Ковч – греко-католицький священик, блаженний католицької церкви.

Під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону цього окупаційною владою. Загалом їм було видано більше 600 свідоцтв про хрещення.

Звернувся з листом до Гітлера, в якому засуджував масові вбивства євреїв і вимагав дозволу відвідувати євреїв у гетто. За ці дії навесні 1943 року був заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув’язнений у концтаборі «Майданек», де таємно продовжував свою священицьку діяльність.

25 березня 1944 р. був газований та спалений у крематорії концтабору смерті Майданек (нині на терені міста Люблін, Польща).

У 1999 році Єврейська рада України присвоїла о. Омеляну Ковчу звання Праведник України. Через два роки під час душпастирського візиту в Україну Папа Римський Іван Павло ІІ проголосив його Блаженним Священномучеником. А Українська греко-католицька церква — Покровителем греко-католицьких священиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *