ОСТАННІ НОВИНИ

Звільнення Савченко дасть можливість витягти й інших українських політв'язнів, - Кулеба

|

Звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко, яка нині перебуває в ув’язненні в Росії, необхідно найближчим часом, це відкриє можливість звільнити й інших українців, утримуваних у РФ. Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба, передає Інтерфакс-Україна.

савченко

«Росія створила новий феномен –  міжнародних політичних заручників: ти хапаєш громадянина іншої країни, придумуєш якісь звинувачення і кидаєш його за ґрати. Ця ситуація шокує міжнародних правозахисників – вони бачили, як у такий спосіб країна поводиться зі своїми громадянами, але коли з чужими – це вже поза всякими рамками. У цій історії Надія Савченко виступає в ролі якоря. Коли нам вдасться витягнути її, тоді відкриється шлях до звільнення всіх українських політв’язнів у Росії», – розповів Кулеба в інтерв’ю журналу «Фокус».

При цьому він зазначив, що Савченко «потрібно звільнити найближчим часом, відразу після того, як вирок набрав чинності».

«Якщо Савченко встигнуть етапувати, тоді з кожним днем витягнути її буде дедалі складніше», – пояснив дипломат.

Окрім цього, за його словами, наразі увага до справи Н.Савченко максимальна: «про неї згадує президент США Барак Обама в розмові з Путіним, і цією увагою треба скористатися».

За словами Кулеби, обмін Савченко на російських військовослужбовців Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова – варіант «не єдиний, але робочий».

«Про інші я не хочу говорити, тому що росіяни працюють за принципом «все, що ви скажете, буде використано проти вас», – зазначив він.

У цьому контексті посол висловився проти розриву дипломатичних відносин України з РФ, ініційованого у Верховній Раді України.

«Зараз ніякого сенсу в цьому немає. Дипломатичні стосунки можна було розривати під час анексії Криму, коли ще не почалися події в Донбасі, коли не було наших політв’язнів в РФ. Тоді цей жест міг би мати якийсь сенс. Що ми маємо зараз? Українсько-російські дипвідносини зведені майже до нуля … Якщо ми повністю розірвемо стосунки з Росією, хто буде ходити на суди до Карпюка або відвідувати Савченко в СІЗО?», – сказав Кулеба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *