ОСТАННІ НОВИНИ

Мін’юст почав переговори з РФ щодо звільнення політв’язнів

|

Міністерство юстиції України розпочало переговори про звільнення з російської неволі чотирьох українських політв’язнів – Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Юрія Солошенка. Про це повідомляє УНІАН.

branci

Бранці погодилися пройти юридичну процедуру передачі засуджених осіб із Росії в Україну, яка може затягнутися до року.

Як повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов, така процедура передбачена європейською конвенцією.

«Ми отримали першу відповідь від РФ про те, що вони прийняли нашу заяву до розгляду, що вони перевіряють всі обставини справи і нададуть нам відповідь, щойно матимуть певні дані. Ми просили прискорити їхній розгляд цих справ», – повідомив Петухов.

Згідно з процедурою, незаконно засудженні українці погоджуються з вердиктом російських суддів. Хоча про визнання ними вини не йдеться.

Відповідним правом на повернення додому вже скористався заарештований син лідера кримських татар Мустафи Джемілєва. Але Хайсеру Джемілєву Росія відмовила – без пояснення причин.

Щодо нових справ іще чотирьох наших політв’язнів, то наразі російська сторона відповіла, що їхні документи на етапі розгляду.

«Питання про визнання провини Кольченка чи Сенцова немає. Провину визнавати ніхто не буде ніколи. Цього від них не вимагають. Навіщо вони мусять втручатися в процедуру, що має відбутися щодо них між двома державами. Дві сторони домовляються стосовно фізичної особи. Фізичну особу можуть лише запитати, чи згодна вона і все – на те, щоб її передали», – пояснює адвокат Сенцова-Кольченка Дмитро Дінзе.

Фото: соціальні мережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *