ОСТАННІ НОВИНИ

У витоку інформації про власників офшорів 20 українців

|

Міжнародні журналісти-розслідувачі і ціла низка великих ЗМІ одночасно опублікували великі матеріали про іменитих власників великих офшорів, серед яких багато впливових людей.

505

Як вказується в матеріалах, джерелом відомостей є величезна кількість документів панамської компанії Mossack Fonseca & Co, які були отримані з офісу цієї компанії на Британських Віргінських Островах – одному з найбільших офшорних центрів світу. Компанія Mossack Fonseca & Co надає юридичні та трастові послуги, включаючи реєстрацію офшорних фірм.

Ці документи потрапили в розпорядження німецької газети Süddeutsche Zeitung, яка їх надала в розпорядження своїх колег з Міжнародного консорціуму журналістських розслідувань (ICIJ — International Consortium of Investigative Journalists) і Центру по дослідженню корупції та організованої злочинності (OCCRP — Organized Crime and Corruption Reporting Project).

На OCCRP опубліковані матеріали, крім інших, стосовно трьох українців – президента Петра Порошенка, екс-прем’єра Павла Лазаренка і власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура – британського бізнесмена, який живе і веде бізнес в Україні.

Частину розслідування про податкові маневри Порошенка можна почитати тут.

У матеріалі про Захура вказується, що він – “один із двох десятків осіб, пов’язаних з Україною, чиї імена фігурують у величезному масиві документів з офісу компанії Mossack Fonseca & Co”. Поки що окрема інформація про решту українців крім зазначених трьох не опублікована.

У статті про Захура описуються події 1990-х років, пов’язані з газовою корупцією. У цій справі також фігурували колишній прем’єр Павло Лазаренко і майбутній – Юлія Тимошенко, а також компанія “Єдині енергетичні системи України” – ЄЕСУ.

“За час розслідування прокуратура зібрала майже 11 тисяч томів з матеріалами, включаючи сотні фінансових, банківських документів, звітів експертів, висновків аудиторських та податкових перевірок. Проте за минулі роки залежно від політичної ситуації на Україні справу то закривали, то відкривали знову. Востаннє її припинили 28 лютого 2014 року”, – сказано в статті.

Також в розслідуванні є багато матеріалів щодо офшорних справ президента Росії Володимира Путіна, його прес-секретаря Дмитра Пєскова, знаменитого футболіста Ліонеля Мессі, колишнього прем’єр-міністра Грузії Бідзіни Іванішвілі та інших.

Окрема увага приділяється російському віолончелісту і близькому другові Путіна Сергію Ролдугіну. Згідно з розслідуванням, він є номінальним власником багатомільярдної бізнес-імперії Путіна та його оточення.

Українська правда

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *