ОСТАННІ НОВИНИ

У ЄС занепокоєні українським законом щодо виключення кандидатів у депутати із списку

|

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) висловлюють занепокоєність у зв’язку з ухваленням закону № 3700 щодо виключення депутатів із виборчого списку після оголошення результатів виборів, передає Радіо Свобода.

«Як ми вже говорили раніше, зміна списків після того, як пройшли вибори, суперечать європейським стандартам. На наше прохання, комітет з моніторингу ухвалив рішення направити закон, що містить ці поправки (закон № 3700), до Венеціанської комісії. Ми очікуємо, що рекомендації та зауваження Венеціанської комісії будуть повністю вирішені Верховною Радою», – заявили співдоповідачі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань України Аксель Фішер (Німеччина) та Жорді Шукла (Іспанія), слова яких цитує прес-служба асамблеї.

Як відомо, 16 лютого Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає дозвіл партіям виключати кандидатів у народні депутати України з виборчого списку в багатомандатному окрузі після оголошення результатів виборів і до ухвалення рішення Центральної виборчої комісії про визнання їх обраними. 18 лютого депутати не підтримали жодну з двох зареєстрованих постанов, що мали на меті скасувати голосування за законопроект № 3700. Наприкінці лютого президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Скасувати цей закон також закликали Верховну Раду громадянська мережа «Опора», а також Комітет виборців України.

Крім того, з критикою законопроекту виступали представники «Реанімаційного пакету реформ». Експерти ініціативи опублікували заяву, в якій закликали парламент відхилити законопроекти № 3693 та № 3700 як такі, що встановлюють «диктатуру партійних лідерів».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *