ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День народження Кобзаря

|

Сьогодні, 9 березня, найвідомішому українському письменнику та геніальному художникові Тарасові Шевченку виповнилося б 202 роки.

шевченко

Тарас Шевченко – унікальна постать в українській історії. Хлопець із бідної сім’ї, що мріяв стати художником, мав нелегку долю, яку описував та оплакував у своїх поемах та віршах. «Катерина», «Гайдамаки», «Розрита могила», «Мені однаково» та багато інших його творів втілюють той сум та тугу, що відчував Тарас Шевченко у неволі, яка спіткала його протягом життя.

Тарас Шевченко почав писати вірші у другій половині 30-х років. У 1840 р. у Петербурзі вийшла перша збірка його поезій “Кобзар”, у 1845 р. — героїчно-романтична поема “Гайдамаки”. В 1843—1845 роках написав цикл поезій “Три літа” (центральним твором якого є “Сон”), поему “Кавказ”, послання “І мертвим і живим…”, поезії “Чигирине, Чигирине”, “Великий льох”, “Стоїть в селі Суботові” та ін., в яких гостро виступив проти соціально-національного гноблення українського народу. В ув’язненні писав вірші, які згодом об’єднав у цикл “В казематі”. У 1854—1858 роках написав російською мовою повісті “Музикант”, “Художник”, “Нещасний”, “Капітанша”, “Близнята”. Останніми прозовими творами Тараса Шевченка є повість “Прогулянка з задоволенням і не без моралі” (1856—1858) та щоденникові записи “Журнал”. В Україні у 1859 р. написав низку високих зразків інтимної та пейзажної лірики. Кілька його творів цього періоду опубліковано в журналі “Основа” та альманасі “Хата”. Тарас Шевченко був одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів (не збереглося більше 160). У 1859—1860 роках виконав офорти з творів зарубіжних та російських художників, за які отримав звання академіка гравірування. Ім’я Тараса Шевченка відоме в усьому світі: у багатьох країнах йому встановлено пам’ятники, його твори перекладені майже на всі мови світу, його ім’ям в Україні названо навчальні заклади, театри, площі, вулиці, міста. Національна опера України, Київський національний університет, центральний бульвар міста Києва носять ім’я видатного сина українського народу — Тараса Шевченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *