ОСТАННІ НОВИНИ

Обурені власники авто заблокували кордон на Закарпатті

|

Станом на 15 годину середи, 9 березня, пункт пропуску «Ужгород-Вишнє Нємецке» на кордоні Україні та Словаччини заблокований на в’їзд та виїзд. Блокаду влаштували власники авто із закордонними номерами, акцію оголосили безстроковою. Про це повідомляє Укрінформ.

476519

 

Як повідомили організатори акції протесту, ніхто з керівництва області чи митниці до учасників акції поки не вийшов.

На КПП утворилася велетенська черга з автомобілів.

 

Сьогодні близько 11:00 до 150 автомобілів на словацькій, чеській та угорській реєстраціях заблокували пункт пропуску “Ужгород”, де зазвичай відбувається так звана “пересічка”: технічний виїзд авто із іноземною реєстрацією на 5-й день перебування в Україні.  Поштовхом до страйку став факт, що на митниці перестали приймати довідки, які свідчать про те, що автомобіль власника був на ремонті і з об’єктивних причин водії не змогли перетнути кордон строком в 5 діб. А за порушення цієї норми водіям загрожує штраф у понад 8 тисяч гривень.

491167

“Ми розуміємо, що в цій ситуації, яка склалася, винна не Закарпатська митниця, але вони повинні діяти. Вони знають, що тут на Закарпатті ця проблема стоїть особливо гостро. Ми маємо 4 кордони, тому питання перетину для нас актуальне. Вони мають донести до свого керівництва, до столичних кабінетів, що діюче законодавство в цьому плані недосконале, від нього страждають прості люди”, – зазначив учасник акції Василь Марадик.

Натомість, на митниці пояснили, що довідки з повідомленням про поломку автомобілів діють і надалі, от тільки надавати їх тепер треба не пізніше 5 діб від дня попереднього перетину кордону. Якщо її прострочать, то на водія накладатимуть штраф.

Активісти кажуть, що ця вимога нереальна і майже унеможливлює користування автомобілем з іноземною реєстрацією. Тому просять вирішити це питання, в іншому разі блокуватимуть кордон безстроково.

Як уточнили учасники акції, протест триватиме доти, доки не виконають головну вимогу: відновлять дію довідок з СТО про стан автомобіля як підтвердження відтермінування 5-денного періоду перетину кордону для автомобілів з іноземною реєстрацією.

“Ми не лише через довідки мітингуємо, а взагалі через ганебне явище “пересічки”, потрібно це якось врегулювати. Наразі є три варіанти – зменшення мита і акцизу, тимчасове ввезення на платній основі або збільшення терміну транзиту до 10 днів в межах однієї митниці”, – прокоментував один із організаторів блокування Павло Білецький.

Наразі протестувальники чекають на зустріч з керівництвом ОДА, аби спільно думати над вирішенням питання “пересічок” і сформувати законодавчу ініціативу. За півдня до них поки ніхто так і не вийшов.

Джерело фото: Обозреватель

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *