ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні православні починають святкувати Масляну. Топ-5 рецептів до столу

|

Сьогодні, 7 березня, починається  свято Масляна, що трватиме до 13 березня.  Це свято православні християни почнають готуватся до Великого посту, який почнеться по завершенню Масляної.

масляна

Масляну святкували в Україні, ще в язичницькі часи, тоді поклонялися Сонцю. Свято, за традицією, відзначалося в період весняного рівнодення. З приходом християнства всі язичницькі звичаї поступово викорінювалися, однак традиція святкувати Масляну залишилася. Завжди Масляна святкувалася перед Великим постом, причому щороку в різний час, так як Великдень, яким закінчується піст, не має чіткої дати.

Одна з традицій Масляної — поїдання млинців. При цьому у святковий тиждень православним забороняється їсти м’ясо, але ще можна їсти рибу, яйця, молочні продукти. За повір’ям, чим яскравіше і цікавіше прожити масляний тиждень, тим щасливішим і багатшим буде рік. На Масляну в 2016 році, як і раніше, будуть спалювати опудало масниці, яке роблять з соломи і вдягають у перший день святкового тижня, а в останній день його спалюють.

Топ-5 млинцевих рецептів на Масляну:

  1. Млинці «Традиційні»

0,5 л молока, 3 яйця, 200 г борошна, 1 ст. ложка цукру, 2 ст. ложки олії,1 ст. ложка вершкового масла, щіпка солі.

млинці

З’єднайте яйця, сіль, цукор, просіяне борошно і трохи молока і ретельно перемішай вінчиком або міксером до однорідної маси. Потім потроху додавайте молоко, постійно помішуючи тісто, щоб не було грудок. Наприкінці додайте половину олії, щоб у процесі смаження млинчики на молоці не приставали до сковороди. Крім того, в цьому випадку олії для смаження потрібно буде набагато менше. Тісто для млинців на молоці по густоті має вийти, як рідка сметана, але не дуже рідким і без грудочок. Добре розігрій сковороду і трохи змасти її олією. Ополоником налийте у центр сковороди тісто і, трохи нахиляючи сковорідку в різні боки, розподіли тісто по всій її площині. Смажте млинці на середньому вогні по 1-2 хвилини з обох боків, поки вони не зарум’яняться. Млинчики на молоці виходять ніжними і тоненькими, тому перевертати їх потрібно обережно лопаткою, щоб не порвати.

  1. Мандаринові млинці

мандаринМолоко – 450 мл, борошно пшеничне 200 г, сіль 0,75 ч.ложки, цукор1 ст.ложка, яйця куряче – 3 шт., один мандарин, олія – 3 ст.ложки.

250 мл молока сполучити з сіллю, цукром і яйцями. Збити на однорідну масу. Далі всипати просіяне борошно і ретельно вмішати до того моменту, щоб не було грудочок.
В кінці влити решту молока та олію. Мандарин ретельно вимити, опустити на 15 секунд в кип’яток. Витягнути і обтерти. Натерти цедру на дрібній тертці і вичавити сік. Докласти цедру і сік в тісто. Тісто буде дуже рідким.
Випікати млинці на розпеченій незмащеній пательні, наливаючи тісто тоненько.

  1. Млинці на дріжджах

дрідждіСвіжі дріжджі – 45 г, цукор -3 ст. ложки, сільна за смаком, борошно – 2,5 склянки, молоко – 2 склянки ,олія.

Розпустити дріжджі у склянці теплого молока, додати ложку цукру, дрібку солі, півсклянки борошна. Розмішати, накрити рушником і поставити в тепле місце на годину. Якщо в кімнаті прохолодно, під миску покласти грілку з теплою водою.
Опара має підійти. Потім додати другу склянку теплого молока, решту цукру і просіяного борошна.

Добре розмішати, тісто вийде як густа сметана. Залишити ще раз, щоб тісто підійшло (хвилин 40-45) і можна пекти млинці.
Розігріти пательню для млинців, змастити олією (змащувати перед кожним випіканням) і черпаком викласти порцію тіста.

  1. Млинці на кефірі з яблуком

яблукаТісто: кефір – 500 г, борошно – 1 стакан, яйця – 3 шт., цукор – 1 ст. ложка, сіль – за смаком, розпушувач тіста – 1 ч. ложка, олія – 2 ст. ложкт.

Начинка: яблука- 500 г, масло вершкове – 2 ст. ложки, молоко згущене – 4 ст. ложки, кориця – пів ч. ложки

Для тіста збити яйця і кефір. Додати сіль, цукор, олію. Вмішати просіяне з розпушувачем борошно. Залишити тісто на 15 хвилин. Випікати на пательні з обох сторін до золотистого кольору. Готові млинці відразу після зняття з пательні викладати на тарілку і накривати зверху кришкою для того, щоб млинці стали дуже мякенькими і ніжними.

Яблука почистити і натерти на тертці з великими вічками. Додати вершкове масло, згущене молоко і корицю. Тушити на протязі 5-7 хвилин.
Млинці змастити яблучною начинкою. Скрутити рулетиком. Подавати зі сметаною, ягодами, кулькою морозива.

  1. Млинці «Кукурудзяні»

кукурудза

Кашу кукурудзяну залити 200 мл гарячого молока, залишити на 10 хвилин.

Яйця збити з цукром, додати борошно та молоко, ретельно вимішати, з’єднати з кашею. Додати олію. Смажити на помірному вогні. Перевертати обережно, млинці легко рвуться.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *