ОСТАННІ НОВИНИ

На що в Україні виростуть ціни до кінця лютого?

|

Девальвація гривні і очікування низького врожаю продовжують піднімати ціни на імпортні товари і продукти харчування. Індексспоживчої інфляції в лютому може підвищитися до 1,1-1,4%, вважає Андрій Шевчишин,  експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

ціни

За його словами,  ослаблення гривні в кінці січня – початку лютого відіб’ється зростанням цін на імпортні товари, зокрема, електроніку іпобутову техніку, ліки, автомобілі, а також товари критичного імпорту, одяг і продукти харчування.

«З початку нового року гривня девальвувала на 8%, і тиск на валюту може підвищитися, якщо очікування отримання кредиту від МВФ змістяться на осінь. Тому зростання цін на імпортні товари буде утримуватися, і тягнути за собою зростання цін на вітчизняні товари », – зазначає Андрій Шевчишин.

У той же час, очікування низького врожаю зернових продовжують підтримувати ціни продуктового кошика, що відбивається на прогнозах вартості кінцевих продуктів і напівфабрикатів. Зберігаються передумови до зростання вартості цукру, масложирової продукції. Прогноз слабкого врожаю також формує передумови до подорожчання кормової бази, що буде підтримувати ціни м’ясо-молочної продукції.

Стримувати зростання інфляції, на думку експерта, буде надходження на ринок товарів низької цінової категорії з ЄС, після вступу в силу зони вільної торгівлі (ЗВТ), скасування додаткового імпортного збору, скорочення вільних грошових ресурсів унаселення, а також введене ембарго на українську продукцію з боку РФ.

Довідка: Інфляція в січні 2016 року прискорилася до 0,9%. Річні темпи зростання інфляції сповільнилися до 40,3%. Продукти харчування подорожчали на 2,2%, в той час як одяг і взуття подешевшали на 4,4%, сигарети – на 3,4%, паливо – на 1,3%.

Фото: ye.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *