ОСТАННІ НОВИНИ

Десятка найкрасивіших книгарень світу

|

Чи залишаться традиційні книгарні у майбутньому, де пануватимуть електронні книжки та онлайн-магазини? Ці 10 найдивовижніших крамниць світу вселяють віру, що паперові книжки ніколи не зникнуть. Про них пише ВВС Україна

Polare, Маастрихт

Маастрихт

Сьогодні мало хто сумнівається в електронному майбутньому книжок, які продаватимуться виключно через онлайн-магазини, але що в такому разі чекає на стару добру книгарню? Майбутнє однієї з найвідоміших книжкових крамниць Європи сьогодні опинилось під питанням. Коли в лютому 2014 року нідерландська книжкова мережа Polare оголосила про своє банкрутство, одна з найкрасивіших книгарень мережі в Маастріхті опинилась під загрозою.

Рішення про закриття магазину на деякий час відклали, і зараз він працює під назвою Boekhandel Dominicanen (“Домініканська книгарня”), але співробітники розпочали кампанію зі збору коштів, щоби врятувати крамницю від закриття. Книгарня Polare розташована в будівлі Домініканського собору XIII століття, який в 2006 році архітектурна фірма Merkx+Girod (зараз – Merk X) перебудувала на магазин. Це – справжній храм книжок, який перетворює читання на релігійне дійство.

El Ateneo, Буенос-Айрес

Буенос-Айрес

Відвідувачі цієї славетної аргентинської книгарні в буквальному сенсі потрапляють зі сцени до книжкових сторінок. Спочатку цю будівлю спроектували як театр, і у 1919 році на сцені Teatro Grand Splendid, а з 1929 року тут почали демонструвати кінофільми. El Ateneo – це безперечно книгарня для читачів, які цінують драму.

Театральний інтер’єр будівлі – стеля, прикрашена фресками, декоративне різьблення і червона оксамитова завіса – зберіг свою первісну пишноту. А відвідувачі можуть затишно влаштуватись у театральних ложах книгарні.

Libreria Acqua Alta, Венеція

Венеція

Чи стане колись ця книгарня єдиною в світі підводною книжковою крамницею? Її назва перекладається, як “Затоплена книгарня”, а місце розташування на березі венеційського каналу накладає особливу відповідальність на персонал. Під час регулярних паводків власник крамниці взуває гумові чоботи і переносить книжки з підлоги у ванни та на верхні полиці.

Жюстін Кіблер, яка зробила цей знімок у листопаді 2013 року, розповідає: “Венеція затоплена. Люди походжають вулицями міста по кісточки у воді, і більшість будинків зачинені. Тільки Libreria Acqua Alta працює. Здається, книгарня – у своїй стихії”.

Librairie Avant-Garde, Нанкін

Нанкін

Авангардна книгарня в Нанкіні – на думку багатьох, найкрасивіша книжкова крамниця Китаю – побудована в колишньому урядовому паркінгу, який раніше також слугував бомбосховищем. Щоби не загубитись у величезному (4 000 квадратних метрів) приміщенні під стадіоном Wutishan, відвідувачі ідуть дорогою з жовтою смужкою.

Між колон, розписаних віршами відомих авторів, знаходиться прилавок, викладений зі старих книжок, а поруч з ним копія роденівського Мислителя. Інша філія книгарні займає будівлю президентського палацу Нанкіна. Втім, цьому підземному відділенню вдалося влаштуватись з не меншою розкішшю.

El Pendulo, Мехіко

Мехіко

У цьому відділені мексиканської книжкової мережі Pendulo (“Маятник”) пропонують вишуканий спосіб укритися від мексиканської спеки. Відвідувачі можуть гортати сторінки книжок, розташованих на безкінечних полицях двоповерхової крамниці, або насолоджуватися живою музикою в кафе. У 2013 році мережа відсвяткувала своє 20-річчя, випустивши тисячу книжок з написом “Це безкоштовна книга. Прочитайте її і залиште в іншому громадському місці”.

Livraria Lello, Порту

Порту

Цю відому принаду міста відкрили у колишній бібліотеці Chardron наприкінці XIX століття. В центрі її приміщення, інтер’єр якого виконано в стилі ар-нуво, знаходяться зігнуті сходи з декоративним дерев’яним різьбленням, яке узгоджується з вишуканими панелями на стінах і колонами. Вітражі з рослинними мотивами і засклений дах з монограмою засновника магазину Хосе Лелло надає книгарні схожості з храмом.

Bart’s Books, Каліфорнія

Каліфорнія

Крамниця “Книги Барта” – яку вважають “найбільшою книгарнею проста неба в світі” – заснував 1964 року Річард Бартінсдейл. Він залишив книжкові шафи на вулиці, щоби розпродати книжки, які йому були більше не потрібні. Перехожі могли обрати книжку та залишити гроші у кавовій бляшанці.

Тепер у книгарні – майже 1 мільйон книжок, більшість з яких і досі продаються за системою “чесного слова”. Книгарня також відома своїм чудовим яблуневим садом, під покровом якого відвідувачі насолоджуються читанням.

Shakespeare & Company, Париж

Париж

Власниця книгарні Сільвія Уїтмен та кіт її батька – засновника Shakespeare & Company

“Старенькими сходами вниз потрапляєш у приміщення, яке радше нагадує крамницю ганчірника”. Ці слова ірландського поета Вільяма Батлера Єйтса процитовані на сайті крамниці “Шекспір і Компанія”, яка безперечно є дещо більшим, ніж звичайною книгарнею.

Названа на честь книгарні, завсідниками якої у 1920-ті роки були Езра Паунд, Ернест Хемінгуей та Джеймс Джойс, крамниця на лівому березі Сени є не менш легендарною.

У 1950 році книгарню відкрив американець Джордж Уїтмен, а після його смерті у 2011 році вона перейшла у власність його доньки Сільвії. Крамниця була місцем зустрічей письменників “покоління бітників”, зокрема, Аллена Гінзберга та Вільяма Барроуза.

Господар дозволяв мандрівним художникам та письменникам зупинятися у крамниці, а також позичав книжки всім охочим. Сьогодні стіни книгарні зберігають дух митців минулого.

Corso Como, Мілан

Мілан

Крамниця Corso Como, яка ховається під непримітним фасадом, поєднує книгарню, кафе, готель і садочок на даху. Стильний дизайн будівлі миттєво виказує рід діяльності своєї засновниці – колишньої головної редакторки італійського Vogue Карли Соззані.

Заснована у 1991 році, крамниця спеціалізується на книжках про мистецтво, архітектуру і моду, розкладених на дизайнерських меблях, що створює надзвичайну атмосферу барахолки “от-кутюр”.

Honesty Bookshop, Хей-он-Вай

Хей-он-Вай

Крихітне уельське містечко Хей-он-Вай є раєм для книголюбів. Тут з 1988 року проходить щорічний літературний фестиваль, який колишній президент США Білл Клінтон назвав “Вудстоком для інтелектуалів”.

Вздовж вузьких вуличок міста розташовані більше 30 книжкових крамниць, найбільш дивовижна з яких – букіністична крамниця біля підніжжя старовинного Норманського замку. Відвідувачі можуть насолодитися видом середньовічної будівлі, перебираючи старі томи на полицях біля входу в замок. Всі доходи від продажу йдуть на відновлення історичної пам’ятки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *