ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям масово відмовляють у видачі віз

|

Незважаючи на обіцяний безвізовий режим, в консульствах до українців, схоже, поки не стали лояльніше. Про це повідомляють «Вести».

630_360_1435090917

«Насправді отримати візу стало навіть складніше, хоча, наприклад, польське МЗС хвалиться спрощенням. У низці консульств вимагають більше папірців, а відмовляють у візах частіше, посилаючись на необгрунтовану мету поїздки, або дають їх на мінімальний період », – зазначили в одній з фірм-посередників, де допомагають зібрати і подати документи на візу.

За словами посередників, навіть на польську шопінг-візу (її видають жителям західних регіонів), для отримання якої раніше потрібен був лише паспорт, тепер вимагають великий пакет документів, включаючи виписку з банку (за день перебування вимагають показати 100 злотих – це 600 грн) . «А в підсумку можуть дати візу всього на тиждень», – резюмують у фірмі.

Експерт з європейської політики Олег Кравченко підтверджує, що отримати візу стало складніше: «Все частіше українцям повертають паспорти без віз і без пояснень, чому їх не дали. Найчастіше дають від воріт поворот країни південної Європи з високим безробіттям – так вони намагаються захистити себе від потенційних «нахлібників» – мігрантів».

Він наводить статистичні дані, згідно з якими в консульствах Іспанії, Португалії та Греції, куди українці раніше масово виїжджали на заробітки, кількість відмов зросла приблизно вдвічі. Складно отримати візи і в багатші країни, такі як Бельгія, Фінляндія, Швеція.

За його словами, найбільше нам раді в Прибалтиці. Отримати литовську або латвійську візу легше, ніж будь-яку іншу.

«Поляки теж лояльні, але після зміни правлячої еліти цієї осені все більше українців нарікають на посилення візової політики. Наприклад, отримати мультивізу стало складніше. Але враховуючи, що нам обіцяють швидкий «безвіз», таких проблем начебто бути не повинно, – підсумував експерт.

Тим часом українці після свят кинулися штурмувати візові центри і масово виїжджати на заробітки. Справжній бум – на Західній Україні.

«Багато біжить і від економічної кризи, і від військкомату. Крім того, роблять візи заробітчани, які приїжджали додому на зимові свята. Просто так все збіглося », – говорить рекрутер Ірина Мальська.

У Генконсульстві Польщі у Львові, яке вважається рекордсменом з видачі віз українцям, відмітають звинувачення в ускладненні візової процедури. За минулий рік,  тут надрукували близько 400 тисяч віз (це майже половина від усіх віз, виданих в Україні), серед них багато довгострокових мультивіз.

Як пояснюють в консульстві, жителі Західної України традиційно найактивніше виїжджають на заробітки, бо, мовляв, такий ажіотаж.

Втім,  джерела видання в консульстві повідомили, що в останні місяці спустили рознарядку давати візи «по мінімуму»: «Причини – після валу сирійських біженців до Європи поляки насторожено ставляться до видачі віз. Крім того, життя в Україні погіршується, на Донбасі конфлікт не закінчився, багато хто в Польщі боїться потоку мігрантів з України. Знаю, що польська влада не в захваті від обіцянок безвізового режиму ».

Офіційно в Генконсульстві заявляють, що керівництво Польщі підтримало безвізовий режим, який має запрацювати до кінця літа. Єврокомісія та Європарламент вже схвалили скасування віз українцям, тепер залишилося ще кілька бюрократичних процедур.

Фото: ukrinform.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *