ОСТАННІ НОВИНИ

Українцям нема чого бити на сполох: епідемії грипу нема, - МОЗ

|

В Україні немає епідемії грипу, а ситуація щодо поширення захворювання контрольована. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі, передає УНІАН.

2014-11-10gpipiys

Він акцентував, що на початку січня традиційно активізується вірус грипу.

«На сьогодні підтверджених смертей від грипу – 25, це лабораторно підтверджених смертей. Я чув про різні цифри. Це неправда, тому що вони мають бути лабораторно підтверджені. Закликаю не панікувати. Це не перший раз, коли країна проходить через сезон грипу та епідемію», – сказав Квіташвілі.

Керівник Українського центру контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я Любов Некрасова також підкреслила, що ситуація з грипом в Україні спокійна і відповідає сезонному рівню.

«ВООЗ передбачає два індикативних показника, які свідчать про епідемію: рівень захворюваності – 578 осіб на 100 тисяч населення (в Україні на сьогодні – 310 хворих на 100 тисяч) і тяжкість перебігу грипоподібних захворювань, ускладнених пневмонією. За останній тиждень такими тяжкими формами у нашій країні захворіли 702 людини, з них 15 померли (в тому числі дитина 5 років з Вінницької області)», – сказала Некрасова.

«Ми прогнозували підвищення рівня захворюваності на початку новорічних свят, але не очікували смертельних випадків. У 2009 році високий рівень захворюваності був у західних регіонах, від грипу померли 400 хворих. У цьому епідемсезоні на заході найнижчі показники захворюваності. Зараз «лідирують» Одеська, Вінницька, Донецька області», – сказала Некрасова.

За її словами, в Україні працює 25 лабораторій з визначення вірусу грипу. «У країні підготовлено 8808 лікувальних закладів для прийому хворих на грип. Стратегічний запас лікарських засобів проти грипу достатній. В Україні – 9 млн людей – у групі ризику щодо тяжкого перебігу грипу та ГРВІ. Передбачалося, що більшість з цієї групи будуть вакциновані проти грипу. Однак було провакциновано лише 120 тисяч. Це – крапля в морі», – сказала Некрасова.

Експерт також навела дані статистики з летальності внаслідок грипу та ГРВІ за останні роки. Так, у 2010 році в Україні померли 282 людини, у 2011-му – 91, у 2012-му померли лише 2 людини, у 2013-му – 23, у 2014-му – 14 людей, сказала Некрасова.

Фото: gazeta.lviv.ua

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *