ОСТАННІ НОВИНИ

Як вберегтися від від грипу в період вірусу?

|

Дотримання елементарних правил безпеки в період грипу суттєво підвищує шанси уникнути небезпечне захворювання. Тому управління охорони здоров’я ЛМР дає поради щодо того, що робити, якщо людина таки захворіла на грип.

грип

Важливим заходом запобігання поширенню грипу є раннє ви­явлення хворого, його ізоляція в домашніх умовах, в ізоляторі гуртожитку, інтернату або госпіталізація. Насамперед, слід подбати про ізоляцію хворого від здорових осіб, особливо дітей молодшого віку. У період епідемії нерідко виникає потреба в розгортанні тимчасових стаціонарів для хворих на грип. їх доцільно відкрити на базі лікувальних закладів, що мають рентгенівське обладнання і клінічну лабораторію.

Для дезінфекції приміщення, де знаходиться хворий, слід застосовувати препарати хлору, УФО. Використані хворим посуд, постільну білизну, носові хустин­ки, рушники кип’ятять. Особи, які доглядають за хворим, повинні користуватися марлевими масками із 4-6 шарів.

У період підвищеної захворюваності забороняють проведення дитячих масо­вих заходів, переривають шкільні заняття. У лікувальних закладах уводять карантин. Працівники лікувальних, дитячих і торгових закладів, будинків для самотніх людей старечого віку і транспорту повинні надягати марлеві маски.

Для екстреної профілактики грипу після контакту з хворим на підтверджений грип застосовують ті самі противірусні препарати, що і з лікувальною метою. Озельтамівір використовують по 0,075 г на добу протягом 5 днів. Застосовувати інгібітори нейрамінідази в масовому порядку для профілактики без особливих показань ВООЗ не рекомендує через можливе формування стійкості вірусів грипу до цих препаратів. Лейкоцитний інтерферон уводять у носові ходи по 5 крапель 2-3 рази на добу. Нині для специфічної профілактики грипу застосовують інактивовані грипоз­ні вакцини — препарати, що містять антигени вірусів грипу актуальних підтипів А/Н1N1 та А/Н3N2 і типу В, які зараз циркулюють і спричинюють захворюваність на грип у світі. За прогнозами ВООЗ, циркуляція саме цих збудників продовжуватиметься і найближчими роками.

Первинна неспецифічна профілактика спрямована на запобігання потрап­лянню вірусу в організм і на посилення неспецифічної імунної відповіді для уникнення розвитку захворювання. Найпростішим і найефективнішим заходом є так зване соціальне дистанціювання, тобто перебування на безпечній території від інших людей, які можуть бути інфіковані. Під час епідемії необхідно уникати великих зборів, скупчень людей на роботі і, якщо можливо, перебувати вдома. Рекомендується ретельно і досить часто мити руки з милом або дезінфекційними розчинами на спиртовій основі.

Фото: zaknews.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *