ОСТАННІ НОВИНИ

У французьких Альпах через сходження лавини загинув українець

|

Французька влада підтвердила загибель двох підлітків та українського лижника внаслідок сходження лавини на сході країни. Про це йдеться у офіційній заяві Єлисейського палацу, повідомляє Укрінформ.

gir_05_avalanche_large_650x410

«Група вихованців Ліонської школи імені Сент-Екзюпері та їхній вичтель були зметені лавиною в середу в Ле-Дез-Альп департаменту Ізер. У даний час, відомо про загибель трьох осіб (у т.ч. українського лижника) та трьох важко поранених», – йдетьсяу заяві.

Президент Франції Франсуа Олланд висловив співчуття родинам та близьким загиблих. «Я висловлюю щирі співчуття родинам загиблих та хочу запевнити їх у солідарності всієї нації», – сказав він.

На місці працює кілька сотень гірських рятувальників, група кінологів, вертольоти й жандарми. Пошуки можливих жертв тривають досі. «На даному етапі ми не можемо повідомити про успіх пошукової операції. Поки жодних людей у районі ведення пошуків не виявлено», – зазначив журналістам командир підрозділу жандармерії Ізер полковник Жан-Люк Вільміней.

Повідомляється, що група з дев‘яти студентів піднялися на лижах на один із схилів Французьких Альп у супроводі вчителя. Усі вони належали до спеціалізованого спортивного класу. Група рухалася маршрутом, який знаходився у «чорному списку» і був забронений для широкого загалу. Поряд  спускався лижник з України у складі іншої групи. Несподівана лавина о 16:45 за Києвом на висоті 2,5 тис м над рівнем моря змела обидві групи. У результаті загинуло два студенти – хлопчик та дівчинка 16-ти років, і громадянин України. Ще двоє студентів та їхній вчитель отримали тяжкі поранення. Їх доставлено до лікарні Гренобля.

За словами керівника Національного агентства з вивчення снігу і лавин Франції Домініка Летанга, це сходження лавини є типовим випадком у цих місцях. «Сильний вітер зрушив велику масу снігу, яка стала ядром лавини 20 м завширшки, 300 м завдовжки та 100 м висотою», – зазначив він.

На думку префекта Ізера Жана-Поля Боннетена, відповідальність за загибель дітей лежить на вчителі, який вивів студентів на небезпечний маршрут попри попередження про ризики. Загибель українця пов’язана з його самостійним рішенням. Міністр молодлі та спорту Франції Патрік Каннер в одному з інтерв’ю заявив, що винуватців визначить суд.

Фото: rbc.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *