ОСТАННІ НОВИНИ

Сенцова та Кольченка погодилися обміняти на російських ГРУшників, - Рубан

|

Адвокат російського спецпризначення Олександра Александрова Юрій Грабовський заявляє, що спілкувався з переговорником Володимиром Рубаном про можливий обмін затриманих російських військових на українського режисера Олега Сенцова, активіста Олександра Кольченко або українську льотчицю Надію Савченко. Про це повідомляє Радіо Свобода.

456546_1

При цьому він зазначив, що це питання поки що закрите, але зауважив, що підтримує ініціативу обміну.

Голова центру звільнення полонених Володимир Рубан підтвердив інформацію про цю розмову з адвокатами і зазначив, що в Росії погодились на обмін Сенцова та Кольченка на військових Александрова та Єрофеєва.

Рубан повідомив, що центр на зустрічі в Мінську отримав пропозицію щодо обміну Сенцова на Єрофеєва, проте українська сторона запропонувала обмін «два на два»: двох російських спецпризначенців на Сенцова і Кольченка.

Переговорник з боку Росії погодились на такий обмін, зазначив він.

«Схема нагального обміну не може бути застосована, поки не буде вироку Александрову та Єрофеєву. Тоді це вже буде обмін за погодженням сторін – вони будуть відбувати покарання на своїй батьківщині. За якихось гарантій дипломати обміняються вже не заручниками, не військовополоненими, а засудженими і кожен поїде до своєї країни, а там ще має отримати помилування», – пояснив Рубан.

Проте, за його словами, також існує можливість обміну російських спецпризначенців на Надію Савченко, такий обмін може відбутися в будь-який момент за наявності політичної волі з обох боків, але він може відбутися і після вироку суду.

«Донецька сторона передає на запит українській мінській переговорній групі до 1200 прізвищ людей, які вони вважають перебувають під арештом в Україні. Близько 500 з них – це визнані донецькою стороною «ополченці», вони є у нас. І за формулою «всіх на всіх» чи за іншою, наприклад: усі наші 13 людей, яких ми вважаємо політично засудженими в Росії, обміняти на цю тисячу. І Порошенко стане як прем’єр Ізраїлю, який обміняв одного капрала на 1027 людей», – сказав Рубан.

Суд над російськими ГРУшниками в Києві триває, наступне засідання відбудеться 22 січня.

Фото: day.kiev.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *