ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні розпочинається Різдвяний піст

|

Сьогодні, 27 листопада, православні та греко-католики вшановують пам’ять апостола Пилипа, одного з найближчих учнів Христа, також відсьогодні починається Різдвяний піст або Пилипівка. Про це повідомляє Укрінформ.

49342

Пилипівський піст починається після дня пам’яті апостола Христового Пилипа – 28 листопада, але, враховуючи, що сьогодні п’ятниця, традиційно пісний день за церковним уставом, то й піст, можна вважати, розпочинається відсьогодні. Пилипівський піст триває 40 днів до самого Різдва Христового 7 січня.

Вперше його запроваджено у Франції, відтак в Італії, потім у Візантії, звідки він прийшов в Україну і в усю Східну Європу.

Піст цей не такий суворий, як передпасхальний. Утримуватися треба тільки від м’ясного, молока та яєць. Дозволяється риба й олія. Але, передусім, треба постувати духовно, утримуючись від усякого зла – ділом, словом і думкою. Адже, як казали наші пращури, буває так, що «карасика з’їсть, а людиною закусить».

Християнин у ці дні має посилено молитися за живих і упокоєнних, за рідних, близьких, за Вітчизну, за мир і злагоду, за пророків, апостолів, мучеників, преподобних і за …ворогів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *