ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні можуть провести референдум щодо зміни Конституції

|

Змінити конституційний лад в Україні можна через один або два референдуми. Про це сьогодні, 23 листопада, під час прес-конференції на тему: «Старт у Львові Всеукраїнської комунікаційної кампанії «Конституція», яка відбулася у Львівському прес-клубі, заявив експерт з публічного права, голова правління Центру політико-правових реформ  Ігор Коліушко.

A woman casts her ballot during the referendum on the status of Ukraine's Crimea region at a polling station in Sevastopol March 16, 2014. Voting got underway in Crimea on Sunday as the inhabitants of this Ukrainian region began to cast their ballots in a referendum aimed at deciding whether the peninsula leaves Ukraine and becomes part of Russia.  REUTERS/Baz Ratner (UKRAINE  - Tags: POLITICS CIVIL UNREST ELECTIONS)

«Відповідно до 5 статті Конституції, конституційний лад в країні може змінювати тільки український народ. Конституційний суд розтлумачив це таким чином, що народ може прийняти нову Конституцію. Але для того має бути запроваджена процедура. І таку процедуру можна запровадити законом. Цей закон може бути ухвалений парламентом або безпосередньо на референдумі.  Наразі точаться дебати та доопрацьовується нова версія законопроекту», – каже він. 

Експерт нагадав, ще з 2007 року внесення змін до Конституції стало загальновизнаним.

«Я пам’ятаю, як на вибори у 2007 році всі політичні партії йшли з гаслами про необхідність конституційної  реформи», – каже експерт.

З точки зору експертної думки, на поверхні є дві проблеми – це зміни, які потрібно внести, щоби реалізувати концепцію реформ місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яка затверджена в квітні минулого року Кабміном і лежить в основі реформи децентралізації, та – повноваження місцевих державних адміністрацій.

Що стосується першої, то, за словами Ігоря Коліушка, тут треба запровадити, що адміністративно-територіальними одиницями є громада – район – регіон.

«При цьому «регіон» – це збірна назва. Області ніхто не планує перейменовувати. Проте в нас один регіон називається «Автономна Республіка Крим», тож треба разом їх якось називати. Тому буде відповідно до міжнародної термінології: регіон – це великі частини країни, які мають свої певні функції і завдання. У нас це – області і АР Крим», – каже Ігор Коліушко.

Фото: tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *