ОСТАННІ НОВИНИ

У ОБСЄ визнали демократичним другий тур виборів в Україні

|

Робота працівників виборчих дільниць у день голосування заслуговує схвалення, однак стурбованість діяльністю комісій вищого рівня, а також недоліки законодавства вказують на необхідність проведення реформи. Про це заявила голова місії БДІПЛ зі спостереження за виборами Тана де Зулуета, передає Укрінформ.

8decbb2d4bac1ac5eeab6238f4df5568_462x232

«Як і під час першого туру, завдяки зусиллям та відданості працівників виборчих дільниць, організація голосування та підрахунку голосів заслуговує на схвалення. Втім, проведення необгрунтованих та часто занадто пізніх замін у складі територіальних комісій викликало серйозне занепокоєння щодо їхньої незалежності», – сказала вона.

Спостерігачі Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ дійшли висновку, що другий тур виборів міських голів в Україні відзначився впливом бізнес-інтересів на виборчий процес у більшості регіонів, а також концентрацією зусиль багатьох кандидатів скоріше на формуванні місцевих коаліцій, ніж на спілкуванні з виборцями.

«Відсутність довіри до органів, відповідальних за організацію виборів, та недоліки законодавства були джерелом більшості проблем, виявлених під час цих виборів. Необхідно провести всебічну реформу для здобуття більшої довіри з боку виборців», – наголосила Тана де Зулуета.

Спостерігачі відзначили, що активна передвиборча агітація майже не проводилася. Проте, що стосується позитивних змін, то у деяких регіонах між кандидатами були організовані дебати.

На підготовку до другого туру виборів негативно вплинуло затягування встановлення результатів виборів, які відбулись 25 жовтня та часті заміни членів дільничних виборчих комісій. Проблеми в процесі встановлення результатів виборів призвели до втрати довіри з боку деяких учасників виборчого процесу до органів, відповідальних за організацію виборів, – зазначили в ОБСЄ/БДІПЛ.

Крім того, спостерігачі зауважили, що результати голосування за новою пропорційною системою «відкритих списків» виявили нерівномірне представництво місцевих громад, тому у деяких округах кандидати, які мають найбільшу підтримку, не були обрані, водночас як кандидати, які були другими та третіми у перегонах, отримали місця у місцевих радах, що викликає занепокоєння щодо того, чи здатна виборча система чітко відобразити волевиявлення виборців.

Окремо ОБСЄ/БДІПЛ у своїй заяві зауважило, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення не змогла забезпечити однакові умови для кандидатів до проведення другого туру виборів, не забезпечивши для виборців доступ до збалансованого висвітлення виборчого процесу як на національному, так і на регіональному рівнях.

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *