ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відзначать 90-річчя Спілки української молоді

|

26-27 вересня у Львові відбудуться урочистості з нагоди святкування 90-річчя з часу створення Спілки української молоді – громадської організації, яка об’єднує українців в 10 країнах світу.

сум

Учасники заходів, які пройдуть 26 вересня в конференц-залі Українського католицького університету (м.Львів, вул. Хуторівка, 35а)., є делегати осередків СУМ в Україні та члени Світової управи Спілки української молоді, які представлятимуть крайові організації Австралії, Аргентини, Бельгії, Великобританії, Естонії, Канади, Німеччини, США та Франції.

Під час загальної збірки відбудеться церемонія вручення найвищих організаційних відзнак «Залізний хрест заслуги» родинам СУМівцівЄвгена Войцехівського та Віталія Волкотруба, які загинули в АТО, захищаючи незалежність і територіальну цілісність України.

27 вересня об 11:00, ювілейні урочистості розпочнуться спільною молитвою під час Літургії в Архикатедральному соборі Святого Юра.Після цього СУМівці вирушать на гору Маківка де відкриють пам’ятний знак на честь річниці проголошення створення Спілки Незалежної Української Молоді (СНУМ), яка стала ідейною попередницею відновленої СУМ в Україні.

Довідка

Спілка Української Молоді в Україні– молодіжна виховна організація, яка займається вихованням молоді на християнських та патріотичних засадах у дусі свого гасла «Бог і Україна». СУМ засновано у 1925 році в Києві, проте підпільну організацію було розконспіровано, а її лідерів засуджено в березні 1930 року на харківському процесі СВУ-СУМ. У 1946 році СУМ було відновлено в повоєнній Німеччині, з того часу організація поширює свою працю на різні країни світу в Західній Європі, Північній і Південній Америці та Австралії. СУМ стає однією з двох найбільших українських молодіжних організацій діаспори, а її члени впливовими громадськими діячами.

В Україні СУМ офіційно діє з 1991 року (хоча defacto з 1989-го), а в Тернополі з 1995-го. Окремо слід згадати про існування підпільного СУМу в 1940-х роках в селі КошлякиПідволочиського району, члени цієї підпільної організації були засуджені на 25 років ув’язнення та 5 заслання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *