Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Про це повідомляє Львівське міське управління Головного управління ДСНС у Львівській області.
Кожна людина знає основні принципи правильного харчування, а також гігієни харчування. Ось тільки виконувати «правила здоров’я» не всі люди прагнуть, вважаючи, що хвороби їх оминуть. Насправді, медична статистика невблаганна: більшість випадків токсикоінфекцій походить від неуваги до правил зберігання і приготування їжі в побуті. У цю пору року, коли шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції, пов’язані з уживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань», – розповідає головний спеціаліст санітарно-гігієнічного відділу Львівського міського управління Головного управління ДСЕС у Львівській області Л. Михайлів.
Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м’ясо птиці, приготоване з порушенням гігієнічних вимог.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються «із запасом», що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності.
Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме – продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їхні руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.
З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь, необхідно виконувати такі заходи профілактики:
– не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
– не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
– при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми – обдати окропом;
– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;
– вести боротьбу з мухами.
У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції, необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я!
Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів призводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора.
При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.
Правильна гігієна харчування, дотримання елементарних правил особистої гігієни та профілактика харчових отруєнь допоможуть уникнути важких захворювань та ускладнень від них.
Фото: tsn.ua