ОСТАННІ НОВИНИ

Учасників АТО гублять не лише ворожі кулі, але й бюрократія, - нардеп

|

Учасники АТО почали масово нарікати на невчасну видачу посвідчень учасника бойових дій. Про це повідомляють у «Центрі правового захисту учасників АТО». Через це військовослужбовці не можуть скористатися пільгами на комунальні послуги та зареєструватися в черзі на отримання житла.

АТО Васюник

«Через значну затримку видачі документів учасникам АТО, вони не можуть отримати допомоги та скористатися пільгами, які їм надані законом. Також надходить багато звернень від членів сімей загиблих учасників бойових дій, які мають труднощі в отриманні документів, які підтверджують причину смерті та участь в АТО. Крім того, надалі звертаються військовослужбовці з проблемами при отриманні земельних ділянок», –  розповідає Мирослава Дмитришин, юрист «Центру правового захисту учасників АТО».

Військовослужбовці розповідають, що на посвідчення учасника бойових дій доводиться чекати навіть півроку. І це при тому, що документи для його отримання подають вчасно. А згідно закону, видача посвідчень має займати максимум місяць часу.

Юристи пояснюють, що за вчасне отримання посвідчення учасника бойових дій, насамперед відповідає командир військового підрозділу. Бо саме він і подає відповідні документи до інших установ, які підтверджують участь військовослужбовців в антитерористичній операції.

Народний депутат України та засновник Центру “Правового захисту учасників АТО” Ігор Васюник підтверджує, що останнім часом до нього звертається більше військовослужбовців, які стали «заручниками» бюрократії і не можуть вчасно отримати посвідчення.

“На жаль демобілізовані стикаються з багатьма проблемами, а в першу чергу з байдужістю чиновників, працівників соціальних служб. Військовим необхідно думати про медичну та психологічну реабілітацію, а не ходити місяцями по кабінетах за довідками та посвідченнями. Якщо 70% людей, які звертаються за допомогою в Центр, вирішують проблеми завдяки фаховим консультаціям – це означає, що державні установи не виконують свої обов’язки. Всім іншим ми допомагаємо через депутатські звернення та запити”, – розповів Ігор Васюник.

Нагадаємо, що народний депутат Ігор Васюник зареєстрував у парламенті зміни до Закону «Про зайнятість населення». Вони передбачатимуть надання права на податкову соціальну пільгу в підвищеному розмірі учасникам бойових дій, які брали участь у проведенні АТО, та надання додаткових гарантій у працевлаштуванні громадянам, які брали участь в проведенні антитерористичної операції, отримали статус учасника бойових дій та були звільненні з військової служби.

До слова, “Центр правового захисту учасників АТО” працює від вересня минулого року. За цей час юристи надали понад півтори тисячі безкоштовних консультацій військовослужбовцям.

Також, «Центр правового захисту учасників АТО» випустив друге доповнене видання брошури- пам’ятки «Права та гарантії учасників АТО». Перший примірник книжечки надрукували у вересні минулого року. У другому виданні зібраний перелік усіх прав та пільг для учасників АТО та описаний покроковий процес їх отримання, згідно змін до законодавства України.

Нагадаємо, що «Центр правового захисту учасників АТО» Ігоря Васюника надає безкоштовні юридичні консультації для військовослужбовців, учасників АТО та їх рідних. Записатися на прийом до юристів можна за номерами телефонів гарячої лінії: 0683847640, 099369711.  З понеділка по п’ятницю з 12:00 до 17:00 години юристи консультують і в телефонному режимі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *