ОСТАННІ НОВИНИ

У Золочеві шукали шлях до енергоефективності та добробуту

|

Як відомо, у 2012 році, Золочів став першим містом України, яке повністю відмовилося від опалення комунальної сфери газом і перейшло на опалення альтернативними видами опалення.Про це багато говорилось у пресі. За три опалювальні сезони і теплогенеруюча компанія, і представники самоврядування набули цінний досвід, яким, власне, і поділились із представниками інших міст України. Ініціаторами зустрічі, яка відбулася 16 вересня в камінній залі королівського замку у Золочеві,виступили Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Українсько-Польське медіа-товариство та група теплогенеруючих компаній «AlterFuel».

рис1
Визначення тепловтрат у будинку

 

«Наші міста самотужки набувають дуже цінний досвід, – зазначив ВасильАбаімов, голова регіонального відділення АМУ. – Одним із наших завдань, якраз і є те, щоб аналізувати цей досвід і поширювати його. Допомагати громадам вибрати для себе те, що їм би підійшло найкраще».

За словами міського голови Золочева Ігоря Гриньківа, п’ять років тому місто отримало «тривожний дзвінок» – борг міста перед НАК Нафтогазом зріс майже до 7 млн грн.Окрім того, наша країна ще не оговталася від чергової газової атаки Росії на Україну у 2009 році.«Ми зрозуміли усю серйозність ситуації і активно почали шукати виходу – зазначив пан Гриньків. –Запросили одного інвестора, не вдалося зрушитись із місця. Запросили іншого і вже чотири сезони працюємо із ними. Результати нас влаштовують, місто вирвалося із «газового зашморгу», щороку наш бюджет економить близько 4 млн грн. на теплоенергії. Інвестор, зареєстрований у Золочеві, платить податки тут. Ми рухаємося далі. Наше місто виграло грант на затеплення двох дитячих садочків,ми встановлюємо освітлення вулиць міста з використання світлодіодних ламп. Цього року у співпраці з теплогенеруючою компанією, використовуючи інструмент інвестпрограми у місті було замінено першу ділянку теплотрас на сучасні попередньоізольовані труби. Ми активно працюємо і кожен день приносить нам новий досвід. А новий досвід дає нам змогу приймати нові рішення – наголосив Ігор Гриньків».

«Нам дивно чути що ще досі ведуться спекуляції навколо питання про доцільність чи недоцільність розвитку в Україні альтернативної теплової енергетики, – наголосив Андрій Омельчук, директор групи компаній «AlterFuel». – Маніпулюється питання з тарифами на газу і на альтернативному опаленні». Учасникам круглого столу було представлено детальний розрахунок тарифу на газі і на дровах. Станом на сьогодні в одній Гкал тепла лише ціна газу становить щонайменше 1280 грн. З урахуванням витрат на електроенергію, оплату праці, податків, повірок обладнання та поточних ремонтів, вартість Гкал тепла на газі становитиме 1690 грн. А якщо взяти, наприклад котли типу НІІСТУ-5, які масово працюють у наших комунальних підприємствах, то у таких старих котлах лише вартість газу в одній Гкал становитиме близько 1700 грн. «Натомість повний тариф котельні на альтернативномупаливі сьогодні у нас в Золочеві, затверджений НКРЕКП, становить 1297 грн/Гкал, – наголосив пан Омельчук. – Якби сьогодні Золочів опалював свою комунальну сферу газом, то він би платив за це тепло щонайменше на 4 млн грн. у рік більше».

рис2
Шляхи тепловтрат у будівлі

 

Учасники круглого столу наголошували на тому, що переобладнання котелень із газу на дрова, це тільки перший крок. «Перед тим як прийти у котельний бізнес, ми кілька років у Турківському районі виробляли паливні гранули і продавали їх в Чехію. Коли ми запустили перші котельні на дровах в Золочеві, ми почали активно цікавитися як цей бізнес працює в Чехії, бо там мали вже партнерів. Зрозуміли,що ефективніше було би використовувати автоматизовані котли на гранулах, або котли на щепі. Однак вартість такого обладнання в рази дорожча, а уряд поки що не запровадив механізму захисту та гарантій для інвестицій. Тому поки що, переважна більшість операторів-альтернативників працює на дровах. Ще одну річ, яку ми зауважили в Чехії та Польщі. Свого часу вони, як і ми тепер, почали із того,що замінили котли в котельнях на альтернативне паливо із урахуванням споживання тепла разом із тодішніми тепловтратами. А потім, коли провели комплекс енергоощадних заходів – затеплили будівлі, замінили теплотраси і т.д., – виявилося, що потужність їхніх котелень втричі перевищує нову потребу споживачів. Ми не настільки багате суспільство, щоб нехтувати таким досвідом наших сусідів.Ми готові зараз комплексно працювати із комунальною сферою, готові залучати інвестиції із тої ж Чехії, але поки в Україні не буде гарантій, поки не буде реформи судової системи, буде дуже важко залучати сюди новітні технології та якісні інвестиції, – наголосив Андрій Омельчук».

Учасники круглого столу були практично одностайні у тому, що Україна просто змушена шукати альтернативу російському газу для опалення комунальної сфери. Але також змушена в найкоротші терміни провести цілий ряд енергоощадних заходів, навчитись обліковувати та контролювати ресурси і витрати. А найважливіше, створити гарантії та умови для інвесторів, як зовнішніх, так і своїх внутрішніх, щоб в Україну приходили реальні інвестиції та сучасні технології.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *