ОСТАННІ НОВИНИ

Україна не зможе конфіскувати активи Януковича і Ко?

|

В Україні з’явився законопроект, який передбачає конфіскацію не лише активів, а й майна одіозних політиків. Але цей закон йде врозріз із законами Європи. Про це повідомляє Українська правда.

Європа проти конфіскації

Тетяна Чорновол та Олег Барна зареєстрували законопроект «Про особливий режим спеціальної конфіскації майна».В ньому йдеться про конфіскацію майна та фінансів деяких одіозних політиків, які в законопроекті перераховані поіменно. Це Янукович, Арбузов, Азаров, Азаров молодший, Богатирьова, брати Клюєви, Клименко, Курченко, Лукаш, Портнов, Пшонки (обидва), Ставицький, Табачник, Царьов, Якименко, Янукович молодший, Захарченко, Кернес, Присяжнюк та Єфремов.

Здавалося б, все справедливо, саме цього чекав український народ. Але є декілька «але».

Законопроект оминає процедуру слідства та суду. Тобто, після прийняття цього закону майно та активи будуть автоматично конфісковані у вищезгаданих політиків. Та така неможлива в Європі, тому «жертви конфіскації» можуть виграти процес у Європейському суді з прав людини.

Законопроект вже ставився на голосування, проте прийнятий не був.Автори хочуть провести голосування в Раді ще до того, як законопроект пройде юридичну експертизу ВР. Такі дії можуть мати прихований мотив.

Як запевняють юристи, насправді такий закон дозволить повернути Януковичу і Ко вартість їхнього майна в Україні та здатний заблокувати пошук активів, виведених за кордон колишньою владою. Механізм такого повернення очевидний будь-кому, хто має базове розуміння міжнародного, зокрема, європейського права.

Якби метою закону справді було б поверненя вкрадених коштів у бюджет, ми побачили б у законі не поіменний список з 22 осіб, а критерії їх відбору та процедуру попереднього слідства, яка б дозволила обґрунтувати конфіскацію. І захистила конфісковане від повернення “власникам”.

Єдина законна підстава конфіскації майна – це відповідне рішення суду. Та оцінюючи  тривалость слідства та «випадковоме зникнення» багатьох доказів, можна зробити висновок, що вкрадені за режиму Януковича кошти так і не повернуться у бюджет України.

 

Фото : politrada.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *