ОСТАННІ НОВИНИ

Гірняк розповів про плюси і мінуси нового виборчого закону

|

У новому законі «Про місцеві вибори», який уже набрав силу, вперше в Україні передбачені відкриті списки. І тепер партії повинні подолати 5-тивідсотковий бар’єр.

гірняк

Про плюси і мінуси нового виборчого закону у програмі «Момент істини» на «Львівській хвилі» розповів співкоординатор групи «Громадянська позиція» у Львівській міськраді Володимир Гірняк.

Першим позитивом нового закону, за словами депутата, є відкриті списки. Виборці будуть голосувати не тільки за партії, але й за конкретного її представника.

Другим і дуже важливим позитивом є те, що в містах з понад 90 тисячами виборців, вибори міських голів відбуватимуться у два тури. Відповідно, якщо кандидат не набере абсолютну більшість голосів, проводиться другий тур виборів між двома лідерами перегонів.

Водночас неприпустимим є те, що Верховна Рада оголосила вибори 17 липня, тоді як закон вступив у силу лише 7 серпня – за 80 днів до виборів. Як наслідок – виборчі перегони фактично стартували без закону про вибори, зауважив Володимир Гірняк.

Ще одним недоліком, наголошує депутат, є те, що деякі округи, яких у Львові буде 63, а в області 84, можуть бути представлені у раді декількома представниками, а інші не матимуть жодного обранця.

«Згідно з новим законом, людина на окрузі може набрати 100% голосів, але може не стати депутатом, якщо партія по Львову не подолає 5-тивідсотковий бар’єр. Відповідно, може скластись ситуація, що деякі округи можуть мати по два депутати чи навіть більше, а інший округ не матиме свого представника. І друга річ, людина, яка хоч і має беззаперечний авторитет в себе на окрузі, змушена висуватись від певної політичної партії, тоді як минуле законодавство дозволяло самовисування. Тепер людина, не балотуючись від рейтингової партії, не матиме шансу потрапити до ради», – зазначив Володимир Гірняк.

Відтак, зазначив депутат, кандидатам потрібно якомога більше спілкуватись з людьми.

«Громадянська позиція» йде однією командою, висуваючи на округи сильних людей. Люди йдуть авторитетні, а хто пройде – не знає ніхто. Все залежатиме від того, як людина спрацює у себе на окрузі», – зазначив Гірняк.

При цьому він наголошує, що новий виборчий закон, безумовно, кращий за стару виборчу систему 2010-го року, яка включала і пропорційну, і мажоритарну складову, коли кандидатам необхідно було задобрювати і керівництво партії, і виборців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *