ОСТАННІ НОВИНИ

У старовинному єврейському кварталі Львова консервують руїни «Золотої Рози»

|

У Львові на руїнах синагоги «Золота Роза» розпочали роботи з консервації вцілілих залишків цієї споруди, а також ознакування місця Бейт Гамідрашу (Дому навчання), що був розташований поруч, та створення на цій ділянці меморіальної інсталяції «Увіковічнення», повідомляє ZIK.

lviv-012

Це є першим кроком у втіленні у Львові на місці старого єврейського кварталу великого меморіального комплексу, – розповіли під час презентації проекту «Простір Синагог: єврейська історія, спільна спадщина і відповідальність», що відбулася 7 серпня у Львові.

Ця ініціатива спрямована на вшанування історії євреїв у Львові, усвідомлення трагедії Голокосту, візуалізації спільного минулого та творення нових меморіально-освітніх просторів у місті.

Ідея проекту виникла під час міжнародної конференції у 2008 році, а розробка концепцій та документації тривала понад п’ять років. Завершити проект планують до кінця 2016 року.

На презентації були присутні представники партнерських інституцій, які брали участь у розробці проекту та його втіленні, – керівник проекту GIZ Іріс Ґляйхман, директор Центру міської історії Софія Дяк, президент громадської організації «Бней Бріт-Леополіс» Григорій Пікман, президент Міжнародного центру «Голокост» Михайло Шерман, директор ПАТ «Львів-Реставрація» Ярослав Паращак.

«У Львові завжди жили люди різних національностей, різних релігій. За останнє століття Львів пройшов складні випробування. Для нас дуже важливо пам’ятати про це. Якщо ми добре знатимемо нашу історію, то будемо мати майбутнє. Те, що розпочали сьогодні робити в єврейському кварталі, це сторінка історії нашого міста. Я би дуже хотів, щоб ця сторінка була відома усім. Задля цього об’єдналися всі разом, міська влада, громадськість, наші німецькі колеги (Німецьке товариство міжнародної співпраці (GIZ), ред). Я переконаний, що до цього ще долучаться багато людей доброї волі», – сказав під час презентації міський голова Андрій Садовий.

«На прикладі реалізації цього проекту ми бачимо дуже багато речей, які відбуваються вперше. Вперше ми бачимо не скандальну, а конструктивну співпрацю з різними інституціями. Цей проект демонструє включеність України і Львова у світовий контекст. Ця інклюзивність, яку демонструє цей проект, є унікальною, і може бути прикладом для інших спільних проектів. Адже Львів це місто багатьох спадщин різних народів.», – зазначила народний депутат України, перший заступник голови комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України Ірина Подоляк. За її словами, якщо громада міста вирішить через 15 чи 20 років, що, скажімо, на місці консервації має бути відбудована синагога, то це можна буде зреалізувати.

Керівник Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед Ар’є» Адель Діанова сказала, що як львів’янка, громадянка України, як член єврейської громади м. Львова радіє, що нарешті від балачок перейшли до справи. «Нарешті ми просуваємося у правильному напрямку. Це справді дуже емоційне місце для всіх євреїв. Мені шкода, що не було можливості сюди завітати нікому – через паркан, захаращеність. А тепер це буде місцем для гостей міста, для членів єврейської громади, звичайних громадян. Тут можна буде подумати, постояти, згадати. Це наша спільна пам’ять, яку треба берегти, яка нам допоможе стати містом толерантним, багатокультурним», – зазначила Адель Діанова.

Цей проект реалізує Управління охорони історичного середовища ЛМР у співпраці з Центром міської історії, спільним українсько-німецьким проектом «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» ЛМР, німецьким товариством міжнародної співпраці (GIZ), єврейськими організаціями в Україні та світі.

Нагадаємо, 15 липня на паркані, яким огороджено руїни «Золотої Рози», відкрили виставку американського фотографа Джейсона Франциско, де представлено світлини, малюнки крейдою та есеї. Також у львівській Ратуші впродовж двох тижнів триває просвітницький проект «Єврейські дні у Ратуші».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *