ОСТАННІ НОВИНИ

Судилище у РФ. Сенцова катували та душили

|

У Північно-Кавказькому окружному військовому суді в Ростові виступив обвинувачений Росією в тероризмі і створенні в Криму осередку «Правого сектора» український режисер Олег Сенцов, пише Українська правда.

59

На початку виступу він заявив, що не вважає цей суд легітимним.

«Я громадянин України, який був незаконно захоплений співробітниками ваших спецслужб», – сказав Сенцов.

Він також розповів, що брав участь у подіях на Майдані в Києві, а після оккупції Росією Криму повернувся туди.

«Я був на Майдані, і це головний вчинок у моєму житті. Ми виступали проти злочинця-президента», – сказав він.

Сенцов заявив, що займався в Криму волонтерською діяльністю.

«Після того, як ваша країна почала окупувати мою Батьківщину, ми продовжили волонтерську роботу. Але я ніколи не закликав до насильства. Я займався допомогою журналістам, які висвітлювали події в Криму, допомагав перекладачами, організовував брифінги», – сказав Сенцов.

Він повідомив суду, що з усіх, хто виступав суді у цій справі, знайомий тільки з Геннадієм Афанасьєвим і з Олександром Кольченком, але знав його раніше за прізвиськом Тундра, а його прізвище дізнався тільки в суді.

«Я знаю тільки Гену Афанасьєва та Сашу Кольченка. Інших не знаю. Я розумію, що мої пояснення не вплинуть на вирок», – сказав режисер.

Він підкреслив, що вони підтримували заблоковані російським спецназом українські військові частини.

«Я займався пошуком викрадених українських активістів. Деяких ми не знайшли, навряд чи вони вже живі», – сказав Сенцов.

Він повідомив, що 9 травня йому зателефонував Кольченко, сказав, що заарештували Афанасьєва. Вже потім «зателефонував Афанасьєв, говорив голосом засудженого до смерті.

«Афанасьєв намагався призначити мені зустріч. Я все зрозумів, відключив телефон, але став наводити довідки про Афанасьєва», – заявив Сенцов.

10 травня його викрали біля будинку, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ.

«Мене кинули в мікроавтобус, з мішком на голові привезли в будівлю колишнього СБУ на Івана Франка. Почався дуже жорсткий допит, мене запитували, кого я знаю з активістів, хто збирався підривати пам’ятники. Мене почали бити ногами, руками, кийками, лежачи і сидячи. Коли я відмовлявся говорити, почали застосовувати удушення. Мене душили пакетами. Душили 4 рази. Я багато разів бачив це в кіно, і не розумів, як люди на цьому ламаються. Але це дуже страшно, ваша честь. Вони погрожували згвалтувати мене кийком, вивезти в ліс і там закопати. Години через чотири вони стомилися, і повезли мене на обшук. Тільки там я дізнався, що це – співробітники ФСБ. Вони там очікували побачити терористів і зброю, а знайшли тільки мою дитину – він був присутній при обшуку, про що в протоколі не йдеться. Знайдені гроші – це гроші моєї кінокомпанії для зйомок фільму «Носоріг», – розповів він.

За словами Сенцова, російські спецслужби запропонували йому дати свідчення проти керівництва Майдану.

«Мені запропонували дати свідчення на керівництво Майдану і отримати 7 років, або стати керівником і отримати 20», – сказав він.

Як відомо, 31 липня один із ключових свідків обвинувачення у справі Сенцова-Кольченка Геннадій Афанасьєв відмовився давати свідчення проти них і заявив, що раніше свідчив під тиском.

Нагадаємо, за версією російського слідства, Сенцов створив в Криму терористичну організацію, яка була структурним підрозділом забороненого в РФ «Правого сектора», з метою виходу українського півострова зі складу Росії. Сенцов все спростовує.

Крім нього в цій справі були заарештовані Олександр Кольченко, а також Геннадій Афанасьєв та Олексій Чирній. Останні пішли на угоду зі слідством і вже отримали вироки – по 7 років позбавлення волі. За умовами угоди зі слідством, вони повинні давати свідчення в суді проти Сенцова і Кольченка.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *