ОСТАННІ НОВИНИ

Після правок до Конституції президент стане майже всемогутнім

|

Змінами до Конституції передбачено, що президент має право негайно зупиняти будь-які сепаратистські прояви у регіонах, без цього положення децентралізація є, по суті, федералізацією. Про це президент України Петро Порошенко сказав на засіданні Верховної Ради, представляючи законопроект про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади, передає УНІАН.

порох

«Йдеться про так зване право президента розпускати місцеві ради. Чому я кажу так зване? Тому що насправді там (у законопроекті) чорним по білому написано – воно є спільною прерогативою глави держави, Конституційного Суду і українського парламенту. Якщо чорти поплутають якусь місцеву раду, і вона ухвалить рішення, які створюють загрозу суверенітету, територіальній цілісності чи національній безпеці України, президент зможе негайно, просто блискавично, тимчасово зупинити її повноваження.

Так свого часу можна було б за лічені години вчинити абсолютно обгрунтовано з Верховною Радою Криму… Потім – слово за судом, Конституційним Судом», – наголосив Порошенко.
Він додав, що після розпуску ради парламент ухвалює рішення про призначення дати нових виборів ради чи голови громади.

«А далі ви, тобто Верховна Рада, ухвалюєте рішення про призначення позачергових виборів відповідної ради чи голови громади… Той, хто виступає за децентралізацію без такого вкрай важливого запобіжника, по суті, пропонує федералізацію. Саме так воно і є, якщо центральна влада не має права негайно класти край будь-яким сепаратистським вивертам», – сказав президент.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *