ОСТАННІ НОВИНИ

Українські ікони викличуть фурор у Парижі – французький культуролог

|

Культурний центр Анни Ярославни у Франції ініціює проведення виставки української ікони в одному з музеїв французької столиці. Про цей та інші проекти в рамках культурної співпраці між Львівщиною та Францією йшлося під час зустрічі голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки з представниками Культурного центру Анни Ярославни у Франції, повідомляє прес-служба Львівської ОДА.

ікони

Співзасновниця культурного центру Анни Ярославни у Франції Вікторія Делінджер запевняє, що українські ікони викличуть фурор перед парижан.

” Роль нашого центру – промоція української культури у Франції та французької в Україні. Після успіху виставки Пінзеля у Луврі, ми хочемо організувати масштабний показ стародавньої ікони в одному з музеїв Парижа. Це будуть ікони, які демонструватимуть ціле тисячоліття. Окрім цього, ми плануємо організувати експозицію сучасної української ікони у нашому культурному центрі. Ми розуміємо, що це довготривалий проект, проте, переконані, що усі передумови для його реалізації на сьогодні є”, – сказала вона.

Вікторія Делінджер також розповіла, що культурний центр Анни Ярославни працює у французькому місті Санліс, що розташоване неподалік від Парижа. У місці, де колись була резиденція королеви Франції – Анни, дочки великого київського князя Ярослава Мудрого. Тепер у місті є церква української громади і культурний центр Анни Ярославни.

За її словами, культурний центр уже реалізував чимало спільних україно-французьких проектів. Зокрема, у Франції проходять традиційні дні королеви Анни Ярославни, налагоджена співпраця з УКУ, в планах також проведення днів української культури, українського концерту, знайомство з сучасним та автентичним українським мистецтвом, з українським Різдвом, заснування музею славних українських династій та низка інших проектів. Окрім цього, для ознайомлення з французькою культурою, вона запропонувала аналогічні заходи провести у Львові.

Керівник Львівщини підтримав пропозиції представників французької делегації та наголосив, що слід розробити дорожню карту реалізації цих проектів.

“Це слід починати робити вже. Ви краще розумієте, що хотіли б побачити французи, водночас українська сторона запропонує, які б заходи були цікавими для наших громадян”, – підсумував Олег Синютка.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *