ОСТАННІ НОВИНИ

«Львіввугілля» допрацювалося до кримінальної справи

|

Проти посадових осіб держпідприємства «Львіввугілля» порушено карну справу за фактом розтрати майна в особливо великих розмірах. Про це свідчить ухвала Печерського районного суду Києва від 9 липня, пишуть Наші гроші.

Вугілля

Кримінальне провадження відкрито 18 червня цього року за результатами аудиту роботи підприємства за період 01.01.2013 р. по 31.12.2014 р. Аудит проводило Міністерство енергетики та вугільної промисловості.

Аудитом встановлено, що ПАТ «Львівська вугільна компанія» з 01.09.2010 р. залишає на збагачувальній фабриці рядове вугілля та концентрат, що належить «Львіввугіллю». Зокрема, за 2013-2014 рр. у «Львівської вугільної компанії» залишилось 20 628 тонн рядового вугілля держпідприємства на суму 7,61 млн грн.

Під час проведення аудиту представники ДП «Львіввугілля» та аудиторська група Міністерства енергетики та вугільної промисловості не були допущені службовими особами «Львівської вугільної компанії» для проведення інвентаризації з метою підтвердження фактичної наявності вугілля. Це може свідчити про привласнення державного вугілля приватною фірмою.

Крім того, у 2014 році службові особи ДП «Львіввугілля» уклали договори на 104,3 млн грн. з порушенням закону про держзакупівлі.

Також, як стверджують аудитори, «Львіввугілля» постачало вугілля фірмі ПП «ІВК-Постач» за заниженими цінами, що призвело до втрат на суму 25,9 млн.грн.

Печерський райсуд дав Держфінінспекції дозвіл на позапланову перевірку ДП «Львіввугілля» після 20 липня.

З даними «Вісника держзакупівель», «Львівська вугільна компанія» з 2009 року отримала підряди на суму 559,73 млн грн. на переробку вугілля ДП «Львіввугілля».

У 2013-2015 рр. ці тендери проходили за неконкурентною переговорною процедурою закупівлі. «Львіввугілля» пояснювало це тим, що «Львівська вугільна компанія» є єдиним підприємством на Західній Україні, яка займається збагаченням рядового вугілля. Останній договір було підписано 3 червня цього року вартістю 99,48 млн грн.

Акціонерами ПАТ «Львівська вугільна компанія» є держава (37,5%), а також приватні ТОВ «Вантажно-транспортне управління» Віктора Ільїчова (23%), «Іфорас» Тетяни Літвінової (23%) і «АСП Трейд Груп» Сергія Артюхова і Олексія Серединського (17%). Усі ці фірми досі зареєстровані у Луганську, який окупований проросійськими терористами.

В 2004-2006 роках до складу засновників кількох луганських компаній, які тоді володіли акціями ВАТ «Львівська вугільна компанія», входив Юрій Солод, чоловік луганчанки Наталі Королевської. Нині Солод і Королевська є народними депутатами від «Опозиційного блоку».

ПП «ІВК-Постач», якому за даними аудиту «Львіввугілля» продавало продукцію за заниженими цінами, належить Ігорю Брилю з Червонограда Львівської області. Раніше Бриль проживав у невизнаній Придністровській Молдавській республіці.

Коментарі

  1. Але на жаль ці порушення чогось “не виявила” Держфінінспекція Львівської області коли перевіряла це підприємство і за цей же період…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *