ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні почали оподатковувати 17 тисяч розкішних автомашин 

|

110238З 1 січня в Україні були впроваджені податкові норми, які регламентують новий транспортний податок, нагадує газета “Експрес“.

Його потрібно буде заплатити протягом двох місяців, інакше – власників чекає значний штраф у розмірі 9000 гривень. Деякі автовласники вже отримали податкові повідомлення-рішення про сплату транспортного податку, деяких це ще чекає.

Журналісти з’ясували у юриста ЮК “Альянс Ратушняк i Партнери” Євгена Власова, кого торкнеться новий податок і яку суму доведеться викласти за розкішне авто.

“Цей податок є місцевим податком і різновидом податку на майно (ст. 265 ПК України), а отже – є одним із джерел наповнення місцевих бюджетів. Платниками транспортного податку є як фізичні (у тому числі й іноземці), так і юридичні особи. Оподатковуються податком тільки легкові автомобілі, які експлуатувалися до 5 років і об’єм циліндрів двигуна яких становить понад 3000 куб. см”, – повідомив він.

“За кожен такий легковий автомобіль власникові доведеться щорічно платити податок у розмірі 25 000 гривень за умови володіння цим авто цілий рік або 2083 гривні за один місяць. Для нового власника податок нараховується з місяця, коли до нього перейшло право власності. Але навіть якщо автомобіль був придбаний в кінці місяця, доведеться платити податок як за повний місяць володіння. Якщо машині більше 5 років, то платити податок не потрібно”, – зазначив юрист.

“Що стосується фізичних осіб, то, за даними Міністерства фінансів, податок на розкішні автомобілі стосуватиметься більше 17000 транспортних засобів. За загальним правилом, податок обчислюється податковою службою за місцем реєстрації платника податку, а для фізичних осіб-нерезидентів – за місцем реєстрації їх транспортного засобу. До 1 липня власникові автомобіля податкова служба повинна вручити повідомлення-рішення та відповідні платіжні реквізити. Інформацію про об’єкти оподаткування вона дізнається від органів внутрішніх справ (МРЕВ). Транспортний податок фізичні особи повинні сплатити протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення”, – сказав Власов.

Відповідаючи на питання, чи передбачені якісь штрафи за несвоєчасну сплату податку, він зазначив: “Так, пеня плюс штраф. Згідно з нормами Податкового кодексу, на суму податкового боргу після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання нараховується пеня в розмірі 120% річних облікової ставки НБУ”.

“Якщо взяти нинішню ставку НБУ 30%, то 120% від 30% – це 36% (за повний рік прострочення). Крім того, нараховується на суму узгодженого зобов’язання (а воно є узгодженим, якщо не оспорюється або не було оскаржене) штраф у розмірі 10% (якщо прострочення до 30 календарних днів), 20% (більше 30 днів). Неважко підрахувати: розмір штрафних санкцій у разі несплати податку становитиме 9000 гривень”, – повідомив юрист.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *