ОСТАННІ НОВИНИ

«Нафтогаз» сьогодні  призупиняє закупівлю газу в «Газпрому»

|

xxx“Нафтогаз” призупиняє закупівлю газу в “Газпрому” з 1 липня 2015 року до узгодження умов постачання.

У зв’язку з тим, що 30 червня 2015 р. завершується термін дії додаткової угоди між НАК “Нафтогаз України” та ВАТ “Газпром”, а умови подальшого постачання російського газу в Україну не були узгоджені, сьогодні під час тристоронніх переговорів в Відні “Нафтогаз” припиняє закупівлю газу в російської компанії, передає Еспресо.TV із посиланням на офіційний сайт “Нафтогазу”.

Зазначається, що транспортування газу територією України для європейських клієнтів Газпрому продовжуватиметься в повному обсязі згідно з контрактними умовами.

“Важливою умовою відновлення закупівлі російського газу є узгодження тимчасової позиції щодо спірних пунктів контракту між Нафтогазом та Газпромом на термін щонайменше до завершення 1 кварталу 2016 р. Домовленості мають бути викладені та закріплені у такий спосіб, щоб надати кожній зі сторін впевненість у їхньому виконанні. Питання остаточних розрахунків між Нафтогазом та Газпромом буде вирішено в ході арбітражного розгляду стосовно контракту на поставку газу між Нафтогазом та Газпромом в Арбітражному інституті Стокгольму”, – йдеться у заяві Нафтогазу.

Повідомляється, що російська сторона не підтримала уникнення ескалації в газовій суперечці.

“Аби уникнути небажаної ескалації в газовому спорі та запобігти ризику перебоїв з постачанням газу європейським споживачам в зимовий період, українська та європейська сторони запропонували російській стороні узгодити таке тимчасове рішення. На жаль, російська сторона наразі не підтримала цю пропозицію та відмовилася від підписання тристороннього урядового протоколу”, – стверджує прес-служба Нафтогазу.

У Нафтогазі сподіваються, що за сприяння Єврокомісії сторони найближчим часом дійдуть згоди щодо прийнятних умов постачання газу з РФ для України.

Також повідомляється, що Нафтогаз готовий взяти участь в тристоронніх переговорах з цього питання в будь-який час, погоджений трьома сторонами.

Нагадаємо, газові переговори у Відні завершилися безрезультатно.

Зазначимо, що Україна наполягала на угоді щодо газу, чинній до квітня 2016 року.

У Росії ж заявили, що не збираються погоджувати з Україною розмір знижки на газ у третьому кварталі, “оскільки уряд РФ не потребує згоди України”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *