ОСТАННІ НОВИНИ

Пиво стає алкоголем: починають діяти обмеження на продаж та масову рекламу

|

384794196Від завтра, 1 липня, пиво із вмістом спирту етилового від 0,5% об’ємних одиниць офіційно стає алкогольним напоєм. Про це йдеться в змінах до Податкового кодексу України, які Верховна Рада ухвалила ще півроку тому, інформує ТСН.

Відповідно для продажу алкогольного напою потрібна ліцензія на торгівлю, яка для торгових точок у містах коштує 8 тис. грн на рік на кожен касовий апарат, а для сіл і селищ – 500 грн на рік.

Водночас пиво не можна продавати на торговій площі, що менша за 20 квадратних метрів. Тож хоч підприємці й придбають ліцензії, вони не матимуть права продавати пиво в маленьких магазинчиках, кіосках та палатках.

Проте бізнесмени вже знайшли “прогалину” у вітчизняному законодавстві. Мовляв, в Україні мораторій на перевірку малого та середнього бізнесу подовжений до кінця 2016 року. Тож перевірити наявність ліцензії та відповідність нормі торгової площі інспекції ніби не мають права.

Проте зовсім не так. Адже відповідні ліцензії на торгівлю алкоголем видають підрозділи податкової служби, структурного підрозділу Державної фіскальної служби. А ось мораторій на перевірку малого та середнього бізнесу на фіскальну службу не поширюється, тож її працівники мають право інспектувати торгові точки.

Штраф за торгівлю алкогольними напоями без ліцензії, відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення України, становить 850-3400 грн, також конфіскують алкоголь та виручку з його продажу.

Водночас закон “Про рекламу” забороняє рекламувати алкогольні напої (відзавтра й пиво) на телебаченні та радіо (від 6:00 до 23:00), у більшості видів друкованої преси, на транспорті та зовнішніх рекламних носіях на вулицях тощо.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *