ОСТАННІ НОВИНИ

Топ-7 депутатів-прогульників Львівської міської ради. Кому вже час скласти мандат

Катерина РОДАК, Львівський портал

|

КОЛАЖ

Мало хто з виборців знає, що може вплинути на роботу депутатів, зокрема, на їхню відвідуваність. Як виявляється, самі обранці також не завжди в курсі того, що згідно із ст. 37 Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”, якщо депутат пропустив понад 50% засідань сесії чи постійної комісії протягом року, його можна позбавити мандату.

Рух «Чесно» склав рейтинг депутатів-прогульників, які не вважали за потрібне приходити на засідання комісій у міських радах, де  розглядають та затверджують проекти рішень, що потім ухвалюються на сесіях. Саме на комісіях депутати працюють, а не лише «кнопкодавлять». Окрім цього, під час засідання комісії ведеться протокол, де кожен учасник повинен особисто розписатися, а не покладатися на дружню реєстрацію рукою колеги.

У Львівській  міській раді активісти нарахували 33 депутата, які пропустили 50% або більше засідань комісій. Нагадаємо, загалом львів’яни довірили 90 мандатів своїм обранцям.

Топик

  1. Ігор Дедишин – «таємничо зник»

Пан Дедишин, який потрапив у Раду в числі кількох «щасливчиків» від Партії регіонів, – унікальний депутат, який, мабуть, зайнятий настільки, що жодного разу за всі роки не з’явився на засідання комісій. Такого виняткового обранця не бачила жодна область України, адже він не лише не  виконує покладені на нього обов’язки,  але й є дуже втаємниченою особистістю, оскільки додзвонитися чи достукатися до нього простому виборцю – практично нереальне завдання.  Відтак, дізнатись, чому Ігор Дедишин ігнорує засідання  – неможливо.

  1. Павло Ткачук – «загубився в часі»

Ще один екс-регіонал Павло Ткачук пропустив 97% засідань комісії за 5 років. Проте, на відміну від попередника, він хоч іноді, та все ж на сесії міської ради таки потрапляв. Хоча частіше його можна було зустріти у першій половині каденції, допоки державою керував патрон ПР Віктор Янукович. Але зрештою депутат «заразився» від свого товариша по фракції і пропустив абсолютно всі засідання.

Помічник Ткачука розповів, що П.Ткачук не з’являється на робочому місці, бо останній рік постійно перебуває на полігоні (П.Ткачук – начальник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного)

3.  Володимир Пасічник – «ні з ким не говорить»

Володимир Пасічник закриває трійку колишніх регіоналів, які вирішили ігнорувати засідання комісій міської ради у Львові. У 2012-2014 рр. депутат ні разу не дійшов до ради, коли там обговорювались та затверджувались проекти рішень.

Помічник шановного депутата  розповіла, що прогули її начальника пов’язані з його поганим станом здоров’я, а потім заявила, що сама вже давно з ним не спілкувалась.  Відтак, можна лише припустити, що Володимир Володимирович цілодобово  займається винайденням штучного інтелекту в Національному університеті «Львівська політехніка», де викладає вже більше 30-ти років.

4. Роман Федишин – «подружився із Садовим»

Депутат Роман Федишин, якого Андрій Садовий хотів бачити секретарем міської ради, не ходив на 93% засідань комісій, де обговорювалися проекти рішень міської ради. Парадокс власне у тому, що голова мерії назвав Романа Федишина працьовитим та активним. Мабуть, Андрій Садовий мав на увазі підприємницьку діяльність власника ринку «Шувар», а не його депутатські досягнення.

  1. Петро Адамик – «наляканий корупцією»

Представник партії «УДАР» та відомий ресторатор Петро Адамик у 2011 році не з’явився на жодне засідання комісій, а у наступні роки до зали забігав декілька разів на рік, мабуть, випадково. Цікаво, що у 2010-х рр. депутат відвідав лише 8% обговорень проектів рішень міськради.

Сам Петро Адамик каже, що прогулює, бо це його принципова позиція: він не хоче бути залученим у якісь невідомі корупційні схеми.

6. Олексій Луців – «розчарувався»

Міський обранець від партії «Наша Україна» Олексій Луців за усі роки не з’явився на 80 % засідань комісій у ЛМР, а у 2013-2014 рр. пропустив усі депутатські обговорення і погодження.

Наразі депутат не проживає у Львові та заявляє, що планує поставити крапку у своїй політичній кар’єрі. Пан Луців переконаний, що його розчарування у політиці – це хороша відмазка, аби не виконувати покладених на нього обов’язків депутата, мовляв, на наступні вибори і так не піду, то нащо у цю міську раду взагалі приходити.

  1. Іван Рудницький – «пішов у доброчинність»

Іван Рудницький – колишній представник партії «За Україну!», а сьогодні позафракційний, явився аж на 22% усіх засідань комісій. За 5 років це неабияке досягнення, адже депутат декілька разів на рік кидав усі свої важливі справи і присвячував декілька годин життя місту.

Як стверджує сам Іван Рудницький, останні 3 роки він працює в карпатському регіоні і займається будівництвом рекреаційного центру.  Це, за словами, депутата, добра справа, яка виправдовує його прогули.

До десятки найбільших прогульників серед депутатів Львівської міської ради увійшли  також три обранці, які вже склали мандат. Перший з них, «ударівець» Ярослав Гінка, за 2 роки свого депутатства прийшов аж на 8% усіх засідань, а потім перебрався «прогулювати» у Верховну Раду. Наступний депутат – Володимир Трач – представник «Нашої України» за один рік встиг «засвітитися» на 18% засідань. Згодом, вочевидь, як і попередник по рейтингу, розчарувався і добровільно склав мандат. Змінив прописку ще один львівський прогульник – колись представник «Республікансько-християнської партії» (саме на цю маловідому політичну силу покладав великі сподівання міський голова Андрій Садовий. Однак за своїми плечима зумів провести у міськраду лише кілька відданих штиків, відтак фракція виявилась лише потішною). Сьогодні Олег Луців представляє також садовістську «Самопоміч», але тепер уже в стінах Верховної Ради.

Топ-1

До слова, до ганебної десятки прогульників Київської міської ради потрапили три з шести представників фракції «Самопоміч».Таким чином, партія Андрія Садового зайняла перше місце у цьому «антирейтингу».

Зазначимо, дані, якими розпоряджалися активісти руху «Чесно», вони отримали з відповіді на свій офіційний запит до Львівської міської ради. Проте у мерії досі не можуть підбити підсумків відвідування депутатів за цей та минулий роки. Залишається чекати наступних виборів і активніше доводити до відома наразі лише потенційних депутатів, як легко можна згодом втратити мандат, прогулюючи засідання Ради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *