ОСТАННІ НОВИНИ

У соборі святого Юра виставлено ікону, написану матір’ю Андрея Шептицького

|

У соборі святого Юра впродовж червня львів’яни та гості міста мають можливість поклонитися образу Христа Чоловіколюбця та помолитися до нього. Ікона виставлена до вшанування щодня з 7.00 до 19.00 год.

Образ первісно знаходився у храмі  Пресвятої Трійці, поряд з родинним селом Шептицьких – Прилбичі, у с. Брухналь (нині Тарновиця) Яворівського р-ну Львівської області, де  у серпні 1865 року був охрещений Роман–Марія–Александр Шептицький – майбутній Митрополит Андрей. А з 1901 р. і до сьогодні – зберігається у митрополичих палатах, але у зв’язку з тим, що червень – місяць прослави Ісуса Христа, а також з нагоди відзначення 150-річчя від дня народження митрополита Андрея, ікону перенесли до почитання у собор, де вона перебуватиме до кінця червня, а потім повернеться на місце, повідомляє Духовна велич Львова.

obraz_11_6

Унікальність ікони полягає в тому, що її намалювала мати Андрея Шептицького, Софія Фредро, і подарувала синові у 1901 році, коли він став митрополитом. З того часу образ зберігався у митрополичих палатах.

Цікавою є історія самого образу. Першопочатково малюнок зображав Найсвятіше Серце Христове. Однак після 1946 року, достеменно невідомо з яких причин (чи для того, щоб зберегти образ від знищення, чи у зв’язку з тим, що у східній традиції немає вшанування серця Христового, як це є у західній традиції), художники замалювали серце, зображене на іконі і натомість намалювали на руках у Ісуса ягня. Таким чином образ отримав назву Христос Пастир.

І тільки у 2012 році, коли образ взяли до реставраційної майстерні при монастирі монахів Студійського Уставу у Львові то після детального обстеження виявили, що під ягням є зображання серця. Тож ікону повернули до первісного вигляду і тепер назвали як образ Христа Чоловіколюбця. У рік відзначення 150-річного ювілею від Дня народження митрополита Андрея вона є ніби передвісником його народження.

«Через ікону мати митрополита ніби промовляє до всіх нас. Це момент віри і зустрічі Софії Фредро-Шептицької з Богом, бо ця зустріч є особливо видимою через її сина, який став пастором усього українського народу. Почитання цієї ікони сьогодні – дуже символічне предвіщення народження митрополита Андрея. Зараз з усієї України до собору приїжджають матері, щоб помолитися перед образом Христа Чоловіколюбця за своїх синів, які захищають рідну землю» – розповідає о. Павло Дроздяк, прес-секретар Львівської Архиєпархії УГКЦ, капелан Львівської міської ради.

«На мою думку образ, намальований Софією Фредро наприкінці 19 ст., дуже подібний до образу Найсвятішого Серця (із зображенням двох променів), який попросила намалювати св. Марія Фаустина Ковальська вже у 1938 році відповідно до об’явлень Ісуса Христа, які вона мала. Це свідчить про велику побожність Софії Фредро, яка на духовному, інтуїтивному рівні, зобразила ще майже за півстоліття до об’явлень саме те, що хотів бачити, відповідно до слів св. Фаустини, сам Ісус Христос» – переконана Оксана Гайова, науковий співробітник історичного архіву у Львові.

Фото: catholicnews.org.ua

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *