ОСТАННІ НОВИНИ

Територіальна реформа: об'єднання громад на Львівщині дасть їм 3 мільярди гривень для розвитку

|

Територіальна реформа, унаслідок якої об’єднаються громади, дозволить останнім отримати чималий фінансовий ресурс. Зокрема, держава передасть на Львівщину 3 мільярди гривень. Такий ресурс дозволить громадам активно розвивати свої території. Також вони отримають додатково 193 795 гектарів землі, що перебувають за межами рад.  Про це у четвер, 21 травня, розповів під час наради керівник Офісу реформ Орест Матвіїшин у стінах Львівської обласної ради, повідомляє прес-служба ЛОДА.

В обговоренні перспективних планів об’єднання територіальних громад Львівщини також брали участь перший заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Ростислав Замлинський, представники Офісу реформ, Асоціації міст України та Асоціації сільських і селищних голів Львівської області.

Як зазначив керівник Офісу реформ Орест Матвіїшин, сьогодні на Львівщині є проекти перспективних планів зі створення 139 спроможних  територіальних громад. Причому деякі із районів хочуть ще збільшити кількість громад на своїй території.

Старший науковий співробітник Інституту регіональних досліджень ім. Долішнього НАНУ, кандидат економічних наук Петро Жук застеріг від утворення великої кількості територіальних громад, піддавши критиці деякі райони. Йдеться передусім про те, що вони виділили районні центри чи міста обласного підпрорядкування в окремі громади. За логікою, вони мали би стати центрами громад, в які увійшли би найближчі села. Адже ці міста мають усю необхідну інфраструктуру для того щоби стати центром громад – приміщення, кадри, фінансовий та інтелектуальний ресурс. Відтак пан Жук закликав Сокальський, Миколаївський, Дрогобицький, Стрийський та Яворівський райони доопрацювати свої перспективні плани, оскільки у нинішньому вигляді вони можуть бути заблоковані у Києві. Там усі ці плани звірятимуть із методикою формування спроможних громад, яку розробив Кабінет міністрів України.

Перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський наголосив на тому, що сьогодні є проблема інформування мешканців області про необхідність та хід проведення територіальної реформи.

Деякі керівники асоціації районів і міст, які виступили на засіданні, висловили підтримку реформи. Водночас вони також наголосили на необхідності широкого інформування населення про усі плюси, які дасть їм територіальна реформа.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *