ОСТАННІ НОВИНИ

«Полювання» на чиновників-хабарників узаконено

|

1350755223_pricel_na_izotopeВерховна Рада прийняла законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами, яким дозволили громадянам фіксувати отримання хабара на аудіо- та відео і використовувати для кримінально-процесуального провадження

За відповідне рішення в другому читанні та в цілому проголосував 231 нардеп, передає Еспресо.TV.

В чинне законодавство пропонується ввести нове поняття “громадський обвинувач”, доповнивши їм низку положень чинного законодавства України.

Відповідно пояснювальної записки до законопроекту він розроблений, щоб впровадити в кримінально-процесуальне право України інститут приватного кримінального переслідування корупційних діянь із метою одержання державою реальної допомоги громадянського суспільства в протидії корупції.

В записці також пояснюється, що законопроект дозволяє легше розпочати кримінально-процесуальне провадження завдяки приватному обвинувачу (звичайній людині).

Тепер людині не потрібно володіти вичерпною доказовою базою. Необхідні докази можна дозбирати в ході провадження шляхом клопотань до суду про вживання заходів забезпечення кримінального провадження (арешту майна й тимчасового доступу до речей і документів).

Також нардепи законом дозволили громадянам фіксувати отримання хабара на аудіо- та відео пристрої.

“Успіх корупційних справ сильно залежить від можливостей одержання аудіо-візуальних доказів, головним джерелом яких зазвичай є негласні слідчі (розшукові) дії з використанням спеціальних технічних засобів. Запропоновано нову редакцію статті 359 Кримінального кодексу України, а також відповідні корекції статті 87 Кримінально-процесуального кодексу України, щоби наділити схожими (але значно обмеженішими можливостями) приватних осіб”, – зазначається в пояснювальній записці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *