Сьогодні День святого Юрія - покровителя Львова

|

FotorCreated

Християни східного обряду сьогодні, 6 травня, вшановують пам’ять святого великомученика Юрія. З особливою пошаною це свято відзначають львів’яни, адже святий Юрій вважається покровителем Львова.

Святий є також покровителем України, Київської області (зображений на прапорі та гербі Київщини), головної святині Галичини та Львова – Собору Святого Юра та опікуном Пласту.

Окрім Собору Святого Юра, у Львові цьому святому також присвячені Свято-Георгіївський кафедральний храм УПЦ, а також храм Великомученика Георгія Побідоносця УПЦ КП.

Св. Юрій (Юрій-Змієборець, Святий Георгій, Георгій Переможець) — святий, мученик і воїн, жив на рубежі ІІІ-IV ст. Походив з християнської сім’ї. Після смерті матері отримав багатий спадок, який роздав бідним. У період переслідування християн імператором Діоклетіаном св.Юрій не зрікся своєї віри, за що, після довгих катувань, був убитий.

Св. Юрій вшановується як переможець зла і в іконографії часто зображується як вершник, що вражає списом дракона (останній символізує ідолопоклонство).

Сьогодні у Львові з нагоди Дня святого Юрія відбуватиметься низка святкових богослужінь:

УГКЦ

Архикатедральний Собор святого великомученика Юра (площа св. Юра, 5). Святкове богослужіння розпочнеться о 10.00. Очолить Архиєрейську Літургію Владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит  Львівський.

УПЦ

Свято-Георгіївський кафедральний храм (вул. Короленка, 3). Святкове богослужіння розпочнеться о 9.00. Очолить святкову Літургію єпископ Львівський і Галицький Філарет.

УПЦ КП

Храм  Великомученика Георгія Побідоносця (вул. Чернівецька, 4). Святкове богослужіння розпочнеться о 8.30.

Джерело: velychlviv.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *