ОСТАННІ НОВИНИ

Балет «Життя» готує масштабну історично-музичну постановку про десять доль

|

Balet2Сьогодні, 6 квітня, львівський балет «Життя» презентував свій новий кліп у стилі «денс-екшн» під назвою «Етна». Художній керівник танцювального колективу Ірина Мазур пояснила, що це відео є лише яскравим прологом до масштабної сценічної постановки – «Ремінісценції.UA», прем’єра якої відбудеться 25 травня на сцені Львівської опери, передає кореспондент Львівського поталу.

Новий  проект Ірини Мазур та балету «Життя», який незабаром зможуть побачити львів’яни, а згодом і жителі Східної України, є своєрідним міксом різних жанрів: хореографії, пластики, музики, пісні, поезії та відеоінсталяції.

За задумом, сценічне дійство в сучасній і дуже стислій формі розкриває перед глядачами маловідомі сторінки з історії та мистецького життя України. Зокрема, за словами Ірини Мазур, «Ремінісценції.UA» розкажуть глядачам про те, хто, як і навіщо протягом останніх трьох століть, а особливо у ХХ столітті, нищив культуру України, тотально русифікуючи її.

etna-3«Телевізійний продукт, який постійно висміює українців, обурює наш колектив до краю. Ми вирішили створити щось радикально інше, просвітницьке. Адже не одне покоління українців не знали і досі не знають своїх видатних поетів, прозаїків, музикантів, художників, науковців, філософів… Не знають, чий термін «Розстріляне Відродження», хто такі «Бойчукісти», чому будинок «Слово» отримав прізвисько «крематорій», що означає «Сандармох», яка доля творця «Щедрика», що приховує вул. Інститутська 1937 р. і чому історія повторюється сьогодні?», – зазначила на презентації кліпу Ірина Мазур.

За її словами, «Ремінісценції.UA» створені з десяти новел тривалістю по 3-4 хвилини, кожна з яких розповідає про чиюсь конкретну долю.

У проекті задіяні три десятки учасників. Це, насамперед, артисти балету «Життя»,  також відомі співаки – Руслана, Назар Савко, Олеся Киричук, Ірина Доля, Ліля Лаврін. Також на сцені можна буде побачити лірників, кобзарів і навіть трембітарів.

Цікаво, що зі своїм проектом балет «Життя» планує відвідати Східну Україну. «Ми плануємо зробити стислу програму – приблизно до 1,5 години і поїхати з нею о Україні, по тих районах, де потрібно доступно пояснити історію, розповісти, як нищили українських митців. Передаватимемо лише факти, висновки робитимуть глядачі», – зазначила І.Мазур.

Фото, відео: балет «Життя»

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *