ОСТАННІ НОВИНИ

Чому заколивався долар, і чого очікувати від курсу гривні

|

Коливання вартості долара і часткове ослаблення гривні є нормою для вільного курсоутворення. Про проблеми на валютному ринку це не свідчить, коментує «Погляду» економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

За словами експерта, останнє подорожчання долара зумовлене валютним коливанням.

«У нас насправді курс не фіксований, у нас вільне курсоутворення, відповідно, коливання є нормою, а не винятком. Саме тому не варто говорити про появу якоїсь тенденції до ослаблення гривні. Багато людей розуміють стабільність на валютному ринку як фіксований курс, а фіксованого курсу більше не буде, він буде коливатися, і це нормально», – переконує експерт, додаючи, що оптимальний курс для кожного моменту – це той, який встановлюється на ринку.

Олександр Жолудь також наголошує, що очікувати на значне ослаблення гривні не варто, тобто повернення до позначки понад 30 гривень за долар дуже малоймовірне.

Проте проблеми зі стабільністю національної валюти все ще актуальні.

«Є низка ризиків, які важко передбачити, але вони чинять дуже значний вплив на курс. Це, насамперед, події на сході. Тобто якщо ми подивимось на ситуацію з курсом в лютому, вона значною мірою збіглася з проблемами, які були в Дебальцевому. Ослаблення гривні у вересні минулого року можна прив’язати до подій з Іловайськом і так далі. Дуже значний негативний влив чинять будь-які втрати України, а вплинути на це, на жаль, ми не можемо, тим більше не може Національний банк», – додає Олександр Жолудь.

Саме тому, на думку економіста, гривня може як зміцнитися, так і частково ослабнути.

Як відомо, 20 квітня американська валюта подорожчала майже на дві гривні.