ОСТАННІ НОВИНИ

Зареєстровано законопроект про дострокове позбавлення повноважень суддів КСУ

|

У Верховній Раді зареєстрований законопроект, що передбачає можливість дострокового позбавлення повноважень суддів Конституційного суду України, пише Радіо Свобода.

Відповідно до законодавства, Конституційний суд складається із 18 суддів, яких обирають на 9 років без права повторного призначення. Президент, Верховна Рада та з’їзд суддів призначають по шість суддів КСУ. Зараз у КСУ бракує представника від президента.

Наразі в КСУ із 17 суддів – восьмеро, призначені за часів президентства Віктора Януковича, з яких більшість фактично довела свою вірність вигідними для колишньої влади рішеннями. Зокрема, у 2010 році КСУ «дозволив» повернутися до редакції Конституції 2004 року, тим самим зосередивши владу в руках президента Віктора Януковича.

Як відомо, СБУ розслідує кримінальну справу проти колишнього президента Віктора Януковича за узурпацію влади. У 2010 році КСУ визнав неконституційною політичну реформу 2004 року через порушення конституційності процедури її розгляду та ухвалення, при цьому КСУ повернув чинність Конституції в редакції до змін 2004 року.

Ілюстрація: tsn.ua