ОСТАННІ НОВИНИ

Помічені гроші з Донбасу. Як відрізнити від звичайних

|

Мічені гроші із захопленого Донбасу все частіше з’являються в гаманцях звичайних українців, повідомляють  «Подробности». 

Такі банкноти забруднені фарбою, йодом, зеленкою або продірявлені. Але ні про яку однаковість не йдеться. Визначити, чи дійсна купюра чи ні, завдання не з простих. Журналісти дізналися у Нацбанку, як визначити мічені гроші і що з ними робити.

Головна проблема недійсних грошей з Донбасу – це те, що Нацбанк не визначив однаковий спосіб позначки банкнот, які банки не встигали вивезти з захоплених територій. Банкноти можуть бути залиті фарбою, відзначені штампом «неплатоспроможна», обрізані або обпалені на 50% площі. Принаймні, так повинні були робити банки відповідно до інструкції НБУ №435.

Але банки на Донбасі використовувалися й інші способи псування купюр. Їх фарбували в синій і червоний, заливали йодом, зеленкою і морилкою. Деякі банки використовували машинне рослинне масло, свердлили отвори і розрізали гроші навпіл, роз’яснили в Нацбанку.

 

Ушкоджувалися банкноти в пачках, тому основні ушкодження розташовані по краях. Але достовірно визначити чи є купюра дійсною чи ні досить складно. І зробити це можуть тільки експерти НБУ.

Вилучати пошкоджені банкноти мають право тільки банки. Та й то банкіри можуть лише скласти акт і направити купюру на експертизу в НБУ.

Експерт перевіряє купюру і якщо вона виявилася з Донбасу, то вона передається в міліцію, яка вже має з’ясувати,  звідки мічені гроші з’явилися. Ні про яку базову кримінальну відповідальність  не йдеться, хоча правоохоронці і можуть поцікавитися, звідки мічені гроші з’явилися у звичайного громадянина.

Українцям Нацбанк у разі виявлення підозрілих банкнот порадив йти в банк і здати гроші на експертизу. Вона проходить безкоштовно, а якщо купюра виявиться справжньою, то гроші повернуть. Якщо ж банкнота виявилася міченою або підробленою, то її заберуть без компенсації. Але остаточне рішення про пошкоджені банкноти, «буде прийматися після завершення розслідування правоохоронними органами», – підкреслили в НБУ.

«Найбільше пошкоджених банкнот вилучено у Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях. Їх кількість становить незначний відсоток від загального обсягу банкнот, що перебувають в обігу», – запевнили в Нацбанку.

Ілюстрація:  socportal.info

                      www.doovi.com