ОСТАННІ НОВИНИ

Реалії сьогодення. Чи варто розраховувати на індексацію зарплат

|

Український ринок праці лихоманить: з одного боку зростає безробіття і конкуренція, з іншого – робочі місця є, але умови більшості роботодавців українцям невигідні, особливо зважаючи на недавні рекордні стрибки валютного курсу. Але не все так погано. Про це пише ЛІГАБізнесІнформ

Міжнародна аудиторська компанія Ernst & Young в Україні провела бліц-дослідження українського ринку праці, щоб з`ясувати, як українські роботодавці реагували на рекордне падіння гривні в лютому. Було опитано 155 компаній з 16 галузей. За результатами бліц-дослідження, близько 40% опитаних роботодавців вирішили переглянути зарплати співробітників у бік підвищення, а також вводили додаткові виплати, та інші механізми компенсації. За даними EY, активніше за інших на девальвацію реагували в автомобільній, аграрній, логістичній, страховій, торговій та фармацевтичній галузях.

За словами одного з авторів дослідження, партнера і керівника відділу Human Capital компанії EY Ольги Горбановської, цього разу ринок дуже оперативно відреагував на потрясіння, це говорить про те, що минулі кризи багато чому навчили. На думку експерта, це також говорить про те, що сценарне планування у компаній працює ефективніше, ніж минулого криза, і більшість гравців ринку вже розробляли шляхи виходу з можливих ситуацій.

За даними експрес-дослідження, 2% роботодавців мають намір піти на зниження заробітних плат. В основному, це ті компанії, які при розрахунку зарплат прив`язуються до валюти, вони мають намір зменшити зарплати на 15% в іноземній валюті, але враховуючи те, що сам курс виріс набагато більше, це теж позитивний тренд. Ці ж роботодавці планують “відв`язувати” від курсів і фіксувати зарплати в гривні.

З 40% компаній, що планують підвищення заробітних плат, третина збираються підвищувати їх усім без винятку співробітникам, близько 10% – тільки ключовим – топ-менеджменту і особливо цінним фахівцям. Ті, хто планує підвищувати зарплати всім співробітникам, планують підвищення, в середньому, на 16%. Ті, хто планує збільшити платню тільки окремим фахівцям, планують підвищення, в середньому, на 18%.

Крім підвищення заробітної плати, опитані працедавці вдалися і до інших видів компенсацій – щомісячних надбавок до зарплати (виплачуються тільки поки триває девальвація, розраховуються залежно від зміни курсу), виплат одноразової матеріальної допомоги, сертифікатів на придбання товарів у роздрібних торгових мережах.

60% опитаних компаній не планують реагувати на падіння гривні. Частина цих компаній тільки розглядають таке рішення або відклали його прийняття до квітня. Велика частина цих компаній вже переглядали заробітні плати торік, з підвищенням на 12-16%, тому зараз не можуть дозволити собі чергове підвищення.

Є компанії, які планують реагувати на потрясіння скороченням персоналу. Скорочують, в основному, менеджерів середньої ланки і робочий персонал. За даними EY, як правило, там, де скорочують штат, підвищують зарплати співробітникам, що залишилися.