ОСТАННІ НОВИНИ

Януковичу, Азарову і Клюєву дозволено їздити в країни ЄС

|

У колишніх вищих представників української влади немає обмежень щодо отримання шенгенської або віз інших країн Європи, тому вони мають право в`їжджати на територію ЄС. Про це в коментарі “ЄвроПравді” заявив знайомий з ситуацією чиновник з структур ЄС, коментуючи мотиви видачі візи Андрію Портнову, колишньому першому заступнику глави адміністрації президента.

“У Євросоюзі є 2 різних типи санкційних списків. Ті особи, чиї дії призвели до загрози територіальної цілісності і суверенітету України, підпадають під заборону в`їзду в ЄС і арешт активів”, – пояснив співрозмовник видання.

“Інша група – це ті, хто підозрюється у фінансових махінаціях, присвоєнні бюджетних коштів та їх виведенні за межі України. До цих людей застосований тільки арешт активів”, – додав дипломат.

У групі тих, на кого не накладені санкції – всі колишні вищі чиновники, які підпали під “першу хвилю” санкцій ЄС.

В даний час заборона на в`їзд в Євросоюз не застосовується до 18 осіб, які одночасно перебувають під майновими санкціями ЄС. Видання наводить їх перелік:

– екс-президент Віктор Янукович, його сини Віктор і Олександр

– екс-прем`єр Микола Азаров і його син Олексій

– екс-голова МВС Віталій Захарченко

– екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем

– екс-голова СБУ Олександр Якименко

– екс-глава адміністрації президента Андрій Клюєв і його брат Сергій

– екс-заступник глави адміністрації президента Андрій Портнов

– екс-радник президента Ігор Калінін

– колишні члени уряду Олена Лукаш, Віктор Ратушняк, Дмитро Табачник, Раїса Богатирьова

– бізнесмен Сергій Курченко.

Всі названі особи мають право в`їзду в ЄС, але ті з них, хто знаходиться в розшуку Інтерполу, будуть заарештовані після перетину кордону, додав дипломат.

Співрозмовник “ЄвроПравди” не виключив, що з часом у відношенні зазначених осіб буде введена також санкція у вигляді заборони на в`їзд. Дискусія з цього приводу в даний час ведеться між країнами-членами та інституціями ЄС.

Фото: tsn.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *