ОСТАННІ НОВИНИ

До яких «презентів» варто підготуватись споживачам газу

|

У ПАТ «Львівгаз» заявили про можливе зростання тарифів на газ. Про це у четвер, 29 жовтня, повідомили на прес-конференції.

«До такого кроку держава буде змушена вдатись, щоб компенсувати збитки через зменшення норм споживання газу, згідно із постановою Кабміну «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», – пояснив перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Король.

Цим документом передбачено, що з 1 жовтня 2014 року зменшуються норми споживання газу для населення, яке не має встановленого лічильника. Раніше норматив на людину становив9,8 куб. мгазу, а тепер -6 куб. м. Тобто ці споживачі платитимуть за газ менше (лише за 6 кубометрів на людину), але при цьому можуть споживати набагато більше (без лічильника цього проконтролювати не можна). Тож наразі вигідніше не мати лічильника, хоча, додамо, абонентам, які не мають встановлено лічильника, «Львівгаз» lзгідно закону не зможе постачати блакитного палива, щоправда, аж з 1 січня 2016 року.

Водночас через зниження норми споживання газу потерпатимуть соціально вразливі верстви населення. Йдеться про тих, хто має лічильник, але користується пільгами чи отримує субсидії. 

Державну допомогу цим мешканцям нараховують на спожитий газ тільки у межах норм. Від 1 жовтня вони будуть меншими на третину або й для деяких абонентів наполовину. Відповідно, на стільки ж зменшиться і субсидія. А за газ, використаний понаднормово, людям доведеться платити самотужки.

На «Львівгазі» побоюються, що через це у населення можуть виникнути заборгованості, а невдовзі це буде однією із підстав, аби збільшити тарифи на газ для усіх.

Отже, а абонентам, які не мають встановленого лічильника, «Львівгаз», відповідно до законодавства, з 1 січня 2016 року перестане постачати блакитне паливо. Йтиметься про тих власників квартир, які користуються газовою плитою і колонкою для підігріву води. 

«Зараз на Львівщині приблизно 17% населення не мають приладів обліку газу. Це понад 150 тисяч споживачів. Щоб забезпечити їх безкоштовними лічильниками до 2018 року, держава повинна виділити 270 мільйонів гривень. Таких грошей у бюджеті немає, а самі споживачі поки що не зацікавлені у встановленні лічильників власним коштом. Але до 2016 року не так вже й багато часу», – пояснив перший заступник голови правління ПАТ «Львівгаз» Володимир Король.

Безкоштовних лічильників «Львівгаз» щороку встановлює приблизно 10 тисяч штук. Тому навіть попри нинішню вигоду безоблікового споживання газу варто завчасно подбати про лічильник, аби вже за рік не залишитися відрізаним від палива, наголошують у «Львівгазі». 

«До слова, зараз встановлення газового лічильника разом із вартістю робіт обходиться приблизно у 1300-1500 гривень», – додав Король.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *