ОСТАННІ НОВИНИ

У Львівській області очікують 6 500 додаткових виборчих голосів від переселенців

|

Тільки у Львівській області 26 жовтня на виборах до Верховної Ради можуть проголосувати майже шість з половиною тисяч переселенців та біженців з АР Крим, міста Севастополя, Донецької і Луганської областей.

Про це під час засідання на тему «Особливості голосування переселенців на територіях, що приймають їх. Презентація «Пам’ятки переселенцю», яке  відбулося в рамках громадського мовлення Львівського прес-клубу (Прес-клуб-ГІТ) , повідомила заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Оксана Яковець.

За її словами, станом на 15 жовтня в області в базу даних внесено інформацію про 7 тисяч 842 біженців та переселенців. Це жителі АР Крим, міста Севастополя, Донецької і Луганської областей. З них майже 2600 – мешканці півострова та міста Севастополя, решта – зі східних областей. Причому, переважають переселенці з Донецької області.

З них шість з половиною тисяч – це дорослі особи з правом голосу.  
Як стверджує Оксана Яковець, переселенці зі Сходу України не поспішають повертатися додому. Більшість шукає можливість виїхати за кордон або залишитися у Львівській області.

– За весь цей період повернулося близько 600 осіб. Перша хвиля повернення була в квітні – до середини травня. А тепер уже виїжджають одиниці. І то, в основному, щоби полагодити якісь свої питання, – каже заступник директора департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації.

Також вона зауважила, що останнім часом збільшилася кількість переселенців похилого віку. Якщо раніше приїжджали молоді люди, то зараз більшість – пенсіонери. Всі вони реєструються в органах соціального захисту.

Також Кабмін прийняв постанови №№ 505 і 509, які регулюють порядок надання адресної грошової допомоги вимушеним переселенцям на оплату житла і комунальних послуг. І вже з 13 жовтня органи соціального захисту населення здійснюють прийом заяв для виплати цієї допомоги.

– Для працездатного члена сім’ї розмір допомоги складає 442 гривні, для непрацездатного – 884 гривні. Але сумарно розмір допомоги для родини не буде перевищувати 2400 гривень. Призначатиметься допомога на 6 місяців. І для її призначення слід звернутися в управління соціального захисту за місцем тимчасового проживання, – каже Оксана Яковець. 

Отже, якщо до цієї постанови особи працездатного віку, які не розраховували на допомогу, не поспішали реєструватися. То зараз в органах соцзахисту вже можуть приблизно порахувати, скільки в області додалося осіб з правом голосу. 

 Фото: Львівський  портал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *